Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Mit jelentenek valójában az ünnep színei?

2022. november 23. - CsJudit07

Azt már mindenki kívülről fújja, hogy karácsonykor piros, zöld és arany színekbe öltözik a világ – de vajon miért pont ezek az ünnep színei? És miért van az adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya?

karacsony02.jpg

Színek az adventi koszorún

Kezdjük az adventi koszorúval, amelyen nemsokára meggyújtjuk az első gyertyát. Az örökzöldekből font koszorú már a pogány kultúrákban is a tavasz, az élet jelképe volt. A mai értelemben vett első adventi koszorút 1839-ben készítette Hinrich Wichern evangélikus lelkész Hamburgban. Húsz piros és négy fehér gyertyát helyezett el egy két méter átmérőjű keréken, és az adventi naptárként funkcionáló óriáskoszorún minden nap meggyújtott egy gyertyát – a fehérek vasárnaponként kerültek sorra.

kalisa-veer-7blgiltvnxq-unsplash.jpg

A mai adventi koszorúkon a kör alak Isten el nem múló szeretetét szimbolizálja, míg a fenyőágak a reményt és az életet, a gyertyák pedig a fény és Jézus eljövetelét jelképezik. A protestánsok piros, a katolikusok pedig három lila és egy rózsaszín gyertyát tesznek a koszorúra. Ez utóbbiak liturgikus színek, amelyek a katolikus miseruhákon is megjelennek. Az első, második és negyedik vasárnapon meggyújtott lila gyertya a bűnbánatot, a megbocsátást, a visszafogottságot jelenti, míg a rózsaszín az öröm színe. Ezt a gyertyát az örömről szóló harmadik vasárnapon gyújtják meg. Az első adventi vasárnap vezérgondolata a hit, a másodiké a remény, a negyediké a szeretet.

rainy-wong-kkb-p7rblt8-unsplash.jpg

Karácsonyi árnyalatok

A karácsony jellemző színeinek, a zöldnek a pirosnak, a fehérnek és az aranynak is megvan a saját szimbolikája. Az életet, a reményt jelképező fenyőzöld mellé társított piros szín egyesek szerint Krisztus vérét szimbolizálja, mások szerint pedig a paradicsomba való visszatérésre utalnak a karácsonyfát díszítő piros gömbök. A kettő, vagyis a zöld és a piros együtt Jézus feltámadására utal. A fehér a karácsonyt megelőző böjt és Krisztus testének, a megváltásnak a jelképe – az éjféli mise oltárterítője is fehér. Az aranyszín az ajándékozás jele, a Három Királyok egyikének ajándékára, az aranyra emlékeztet – másfelől viszont a Nap, és a Megváltó fényének szimbóluma is.

Van kérdésed, gondolatod a cikkel kapcsolatban? Mondd el az Élet színesben Facebook oldalán kommentben, mit gondolsz! Az Instagram-oldalamat pedig napi outfit-inspirációkért érdemes bekövetned!

Stílus, tele élettel:

Judit

süti beállítások módosítása