Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Ez dönti el, mit veszel fel ma

2022. október 19. - CsJudit07

Klasszikus szituáció: reggel (előre megfontolt szándék esetén már előző este) ott álldogálsz a szekrény előtt,és tanakodsz mit is vegyél fel. Kikészíted, kivasalod, felveszed - és lecsap a realitás, mert vagy nem jó együtt, vagy egyszerűen idegen az egész a tükörben. Jön a kapkodás, mérgelődés, ezredszer is átöltözés, és jó esetben a folyamat végére kialakul az a szett, amit végre igazán magadénak érzel.

wardrobe_03.jpg

Nézzük meg kicsit közelebbről, mi is történt is, és egyben ismerkedjünk meg azzal a 4 faktorral, ami meghatározza, hogy egy adott napon épp mi van rajtad. Már csak azért is, mert ha képes vagy ezt a négy dolgot egyre tudatosabban összhangba hozni, akkor egyre kevesebb lesz a fent vázolt kapkodós, sokszor-átöltözős reggel vagy délután az életedben, mégis sokkal elégedettebben és magabiztosabban fogsz kilépni az utcára. 

1. Időjárás

Kezdjük a legegyszerűbb tényezővel, amin ráadásul nem is igazán tudsz változtatni. Az időjárás adott, zuhogó esőben kevésbé szerencsés pántos szandálban nekiindulni a városnak, harmincöt fokban pedig a bundás kabát ellenjavallott. Vagyis ez az első nyilvánvaló dolog, amit figyelembe veszel a szekrény előtt állva.

2. Alkalom

Ez már trükkösebb, mert ugyan megvannak a klasszikus szabályok (pl. állásinterjúra nem megyünk kivágott, testhez tapadó ruhában, operába szakadt farmerben, rock-koncertre pedig kisestélyiben), itt már erősen érvényesül az is, mit akarsz üzenni a ruháddal. Egészen mást mutatsz azzal, ha betűre betartod a formális, kimondatlan előírásokat, mint azzal, ha magadra szabod őket, vagy látványosan, szándékoltan eltérsz tőlük. Másról szól, ha kiskosztümben, tűsarkúban lépsz be a céges értekezletre, mint ha farmerban, sportcipőben mész dolgozni - és még csak azt sem lehet mondani, hogy bármelyik jobb lenne a másiknál, van, ahol/amikor a kiskosztüm a nyerő, van ahol/amikor a farmer-sportcipő.

gardrob01_1.jpg

3. A legjobb színeid, szabásaid

Itt már érdemes némi ismerettel rendelkeznek önmagadról, ebben szín- és stílustanácsadóként sokat tudok segíteni. Szó sincs arról, hogy innentől csak egy szűk palettányi színt hordhatnál, és a szabásvonalak terén is korlátozva lennél. Viszont pontosan tudni fogod, mi áll jól, miben látszik frissebbnek, üdébbnek az arcod, mi hangsúlyozza az előnyeidet és rejti el jótékonyan a kevésbé előnyös területeket. Nem arról szól ez a történet sem, hogy mások tetszését kell learatni vele - legfeljebb csak akkor, amikor ezt akarod. De a legfontosabb első és sokadik benyomás a tükörben keletkezik. Erre figyelj az első helyen, a többi majd jön magától.

4. A legfontosabb: TE

Zárjuk a sort azzal, aminek lényegében az első helyen kellene állnia, mégis a legbonyolultabb dolog a négyből. Merthogy az öltözködés, ahogy az életben nagyjából minden, egy komoly önismereti út. Az, hogy a megfelelő színben, szabásban, időjárásnak és alkalomnak megfelelően öltözködsz, csak a dolgok váza, amit a személyiséged tölt meg valódi élettel. Az, hogy elégnek érzed-e a semleges, tévedhetetlen színeket, stílusokat, mert azokkal  nem tudsz mellényúlni (helló, milyen a viszonyod a hibázással?) vagy bátran kísérletezel. Hogy meg mered-e szegni tudatosan a szabályokat vagy mindenkire a legjobb benyomást akarod tenni. (és még ezer másik skála, amin itt vagy ott elhelyezkedsz.) De az aktuális napi hangulatodon is sok múlik. Vettél már fel puha, ölelős kötött pulóvert, mert épp erre a puha-meleg érzésre volt szükséged lelkileg? Öltöztél kihívóba csak azért, mert "ide nekem az oroszlánt is" hangulatban voltál? Ha igen, akkor valószínűleg érted, miről beszélek. Az önismeret sosincs készen, mindig fejlődünk benne, fel- és megdolgozunk dolgokat, előre-vagy visszalépünk. Nem árt ehhez a segítség sem, témától és mélységtől függően valamilyen csoportos folyamat, pszichológus, vagy life coach. Én ez utóbbiként tudlak segíteni. (Arról, hogy mit csinál pontosan egy coach, itt írtam.)

A szolgáltatásaimat itt találod, információért írj az eletszinesben@gmail.com címre.

Van kérdésed, gondolatod a cikkel kapcsolatban? Mondd el az Élet színesben Facebook oldalán kommentben, mit gondolsz!

Stílus, tele élettel:

Judit

 

Fotók: freepik.com (drobotdean),, unsplash.com

süti beállítások módosítása