Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Nyári trend: a mediterrán csempék nyomában

2022. május 18. - CsJudit07

Már tavaly is beszivárgott a divatba, de igazán idén nyáron tobzódik a csempeminta. Leginkább a fehér alapon kék mintás Amalfi, illetve a nem mediterrán, de legalább ilyen jellegzetes holland, delfti csempék ihlette minták jelennek meg a ruhákon, de itt-ott azért felbukkannak a színpompás marokkói csempék is. A leggyakoribb előfordulási helyük a klasszikus nyári mini- vagy maxiruha, de szoknyákon, blúzokon is megfordulnak. Öltözhetünk teljesen csempemintába, de akinek ez sok, az viselheti a csempemintát díszcsíkként a ruhája szélén, vagy akár ékszerként. Mindenképp napsütéses, mindenképp nyári, mindenképp felvidító. Mutatom is az inspirációt.

A csempeminta eredete

A majolika csempék eredete a 12. századba, a mór kézművességhez nyúlik vissza. A név Mallorca szigetére utal, innen szállították ugyanis a klasszikus, fényes mázzal ellátott csempéket Itáliába, és az Ibériai-félszigetre, ahol máig klasszikusnak számíatnak (gondoljunk csak a Capri szigetéről ismert majolika csempékre, a spanyol csempemintára vagy a portugál azulejo-ra. Északra a 16. században vitték el a divatot a flamand fazekasok, így lett Hollandiában is hihetetlenül népszerű ez a technika, a delfti porcelánok máig fehér alapon kék színben tündökölnek. Most pedig ezek a minták költöztek át a ruhákra is.

Így költözik be a csempeminta a szekrényedbe

Erről a Bonprix blúzról rendes holland szakosként már tavaly is a delfti csempe jutott eszembe, és úgy látom, idén is abszolút trendkövető leszek benne.

kekmintas.jpg

Magyar tervezőket is megihletett a mediterrán csempe, ezek a szépségek a DeLine sujtásékszerek kollekciójából valók, a nevük is eredetükhöz méltó: Capri Majolica. A sárga verzió frissességét a mediterrán csempéhez kellő arányban adagolt citromos tónus adja, míg a pink egy kis keleti beütést ad az összképhez.

cm_lime.jpg

cm_oriental.jpg

Néha egy díszcsík is elég a ruha szélén, hogy frissé és nyáriassá tegye a képet.

 A Dolce&Gabbana általában tudja, mitől döglik az a bizonyos mediterrán légy. Jelen esetben ezt a szoknyát találták el nagyon..

Akármennyire is mintás, egy maxiruhán sem tud sok lenni a kék-fehér.

 De persze lehet fullban is tolni a csempemintát.

Nekem személy szerint ez az egyik kedvencem, látványos, üdítő, bármilyen alkalomra illik.

Ez pedig itt a marokkói stílusú változat, ha már elég a kék-fehér színpárból.

 Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebook-oldalán!

Éljen az önazonos stílus!

Judit

 

süti beállítások módosítása