Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Az egyensúly és a spiritualitás színe: lila

2022. január 19. - CsJudit07

A lila misztikus és fenséges szín. császári, főpapi öltözékeken jelenik meg, és egyfajta érzékeken túli, spirituális hangulatot sugároz. Vajon hogy hat ránk az a szín, amelynek egy finom, pasztelles árnyalatát választotta a Pantone az idei év színének?

lila02_unsplash.jpg

A Pantone Institute idei választása nem véletlen. A lila ugyanis, a hűvös kék és a tüzes vörös keverékeként az egyensúlyt jelképezi: az aktivitás és passzivitás, a nyugalom és az energia, a női és a férfi energiák, a jobb és a bal agyfélteke, az értelem és az érzelem egyensúlyát. Azt hiszem, pont ez az az egyensúly, amelyet ebben a mostani időszakban fontos lenne kialakítanunk. A rómaiak szerint a lila szín Jupiterhez kapcsolódik – az asztrológusok szerint pedig a 2022-es év a Jupiter éve, úgyhogy itt is eléggé adja magát az összefüggés. Mások szerint a lila szín segíti az átalakulási folyamatokat. Ez sem áll távol a mostani időszaktól: itt az ideje felismerni, hogy az „így szoktuk” lejárt lemez, és helyette megújítani, amit meg kell.

A hatalom szimbóluma

A lila, különösen annak bíborlila változata a történelem folyamán gyakran volt a királyi, főpapi hatalom tiszteletet parancsoló szimbóluma. Ma is gyakran használják az érettség, a gazdagság, a luxus jelzéseként – nem véletlen, hogy az érett bőrre szánt gazdag anti-aging krémek csomagolása gyakran kapja a lila valamelyik árnyalatát. A halványlilát, amilyen az idei év színe, a Very Peri is, viszont gyakran tartják lágyan romantikus, nőies árnyalatnak.

 

„Lila ködben”

A lélek területén a lila a spiritualitást, a magasabb rendű tudást, az intuíciót és az eredetiséget testesíti meg. Az önállóság szimbóluma is lehet. Azt viszont, hogy a lila a kielégítetlenséget is szimbolizálja, valószínűleg azok aggatták rá erre a színre, akikben félelmet kelt az érett, spirituális, intuitív és eredeti női energia – és persze a feminista mozgalmak, amelyeknek a lila szín sok helyen szintén a szimbóluma lett. Lilába öltözve egyszerre lehetünk elegánsak és művésziek. Mivel épp a rárakódott jelentések miatt a lilához kell egy kis bátorság, gyakran választják kedvenc színüknek a művészek, azok, akik szívesen lógnak ki az átlagból.

 

Lila az advent és a nagyböjt szimbolikájában

Európában a lila szín, különösen annak világos árnyalatai, az alázat, a bűnbánat és a várakozás jelentésével is bírnak, ezért gyakran jelennek meg a húsvét előtti nagyböjt és a karácsonyváró advent szimbolikájában. Keleten viszont a koronacsakra színeként a tudatalatti, a misztika, a titok, a spirituális tartalom, és a belső bölcsesség színe, amely a jobb és a bal agyfélteke összehangolásával elhozza a gondolati megtisztulást, és egyfajta lelki ugródeszkaként szolgál.

Nagy felületen nyomasztó is lehet

Mivel a lila egy nyugtató, hideg, és egy energikus, meleg szín keverésével jön létre, hatása szinte árnyalatonként változhat. Segítheti a meditatív állapot elérését, az elme elcsendesülését, a félelmek oldását, ugyanakkor vágykeltő is lehet. Serkenti a koncentrációt és a kreativitást, és fájdalomcsillapító hatású. Olyan helyeken is gyakran alkalmazzák, ahol a nagyságot és luxust akarnak sugározni a betérők felé. Ha egy modern dizájn-kávézóban látjuk, akkor nagy valószínűséggel a hely művészi jellegét hangsúlyozza. Arra azonban érdemes figyelni, hogy jobb, ha mértékkel alkalmazzuk. Nagy felületen ugyanis nyomasztó is lehet, ugyanakkor pedig elveszi az étvágyat. Ez fogyókúrához jó lehet, de egy vendéglátóhely esetében nem biztos, hogy előnyös.

A lilát kedvelőket a többiek legtöbbször intuitívnak, művészinek, figyelmesnek és jótékonynak látják. Aki nagyon szereti ezt a színt, annak igénye van a folytonos fejlődésre, változásra, megérzései kifinomultak. A lila szín teljes elutasítása a változástól, a spirituális tapasztalatoktól való elzárkózást is tükrözhet.

További inspirációt a Zöldsaláta blogon találhatsz a témában.

Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebook-oldalán!

Éljen az önazonos stílus!

Judit

süti beállítások módosítása