Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Fordított háromszög alkat: sportolók és galambok

2021. június 23. - CsJudit07

Az eperként is emlegetett fordított háromszög alkat viszonylag ritka típus, legalábbis a nők körében. Egyes felmérések szerint a nőknek alig 8 százaléka tartozik ebbe a típusba, míg a férfiak között sokkal gyakoribb ez az alkat. Létezik egy vállban erős, atlétikus altípusa, és egy mellben különösen hangsúlyos, úgynevezett „galamb” típusa – az öltözködésben azonban mindkét altípusnak hasonló szabályokat érdemes követni.

eper_alkat.jpg

Így néz ki a fordított háromszög alkat

A fordított háromszögnek, V-nek, vagy epernek nevezett alkatot már az elnevezés alapján sem nehéz elképzelni. Az ebbe az alkattípusba tartozó nőknek a válluk, mellük, vagyis a felsőtestük, ennek is a felső régiója hangsúlyosabb, mint a csípőjük, combjuk. A váll általában szélesebb, a mell nagyobb, miközben a derekuk karcsú, a csípőjük keskeny, a fenekük sokszor lapos. A lábuk általában hosszú és vékony, különösen, ha a kisportoltságuk miatt lett az évek során hangsúlyos a váll területe. A fordított háromszög alkat híres képviselői között van például Angelina Jolie (gondolj az atletikus alkatú Lara Croftra), Naomi Campbell vagy Cindy Crawford.

Mit vegyél fel, ha fordított háromszög alkatú vagy?

A fordított háromszög alkat esetében arra kell törekedni, hogy a hangsúlyos felsőtestről elvonjuk a figyelmet, és inkább a csípő tájékát hangsúlyozzuk.

 • Egy fura, fordított pszichológiai trükkel viszont a férfias zakókból is ez az alkat hozhatja ki a legtöbbet – csak a válltömést felejtsd el.
 • A felsőtesteden érdemes sötétebb, egyszínű darabokat viselned, miközben a nadrág, a szoknya nyugodtan lehet színes, akár mintás.
 • A nyakkivágások közül legjobb a V- és az U-nyak, vagy a nyakban kötős felsőrész. A sportos, izmos vállúaknak az ujjatlan, vastagabb pántos pólók is jól állnak, de a fodros, bő ruhaujj sem tilos számukra. A dekoltázs mélységét viszont érdemes kicsit diszkrétebbre venni.
 • A karcsú derekat érdemes övvel hangsúlyozni. Csípőben, és attól lefelé pedig nyugodtan szélesíthetsz: jól áll a peplum, a fodor, az A-vonalú szoknya, a bő nadrág, a paperbag szabás, vagy akár a vízszintes csíkozás.
 • Az overallokat, az aszimmetrikus vagy átlapolós ruhákat is neked találták ki, ahogy a derékban karcsúsított, csípő alá érő, egysoros blézert is.

 

Ezt viszont jobb kerülni:

Ha a fordított háromszög alkatúak táborát erősíted, azokat a darabokat érdemes elkerülnöd, amelyek túlságosan hangsúlyossá teszik a váll és a mell területét, vagyis rátesznek még egy lapáttal a természetes adottságaidra.

 • A csónaknyakú felsőket, a nagy gallérokat, hajtókákat nagyon nem neked találták ki.
 • A válltömés és a vállöv bármilyen díszítése (beleértve a puffos ujjat is), a túlméretezett nyaklánc és a nagymintás felsőrész sem a te világod.
 • Mivel általában a mell területe is hangsúlyos, a túl mély dekoltázs közönséges hatást kelthet.
 • A pánt nélküli és vékony spagettipántos felsők a válladra terelik a figyelmet, ahogy a színes, feltűnő sálak is.
 • A nagyon szűk ceruzaszoknya még vékonyabbnak mutatja a csípőd tájékát, és ezáltal még hangsúlyosabbnak a felsőtestedet. A testhez tapadó ruhák is rátesznek az adottságaidra.
 • A denevér ujjú felsők és a zsákruhák formátlanná teszik az alakodat

 

Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebook-oldalán!

Legyen színes napod!

Judit

 

Fotók: Pixabay.com , Pinterest.com

süti beállítások módosítása