Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Milyen a valóságban a gardróbrendezés? (video)

2020. december 02. - CsJudit07

A szín- és stílustanácsadás második „felvonása” a gardróbod átnézése abból a szempontból, hogy melyik ruhád felel meg a szín- és az alkattípusodnak, melyiktől lenne jobb inkább megválni, és melyik az, amelyik kis odafigyeléssel menthető, még ha nem is tökéletes.

gardrob03.jpg

Azt tapasztaltam, hogy gardróbrendezés terén kétféle tanácsadó van. Az egyik a szigorú, aki mindent a „válj meg tőle” kupacba tesz, ami nem tökéletes a szín- vagy az alkattípusodhoz. Neki abban van igaza, hogy ami marad – egy viszonylag lecsupaszított, minimalista gardrób – az valóban tízpontos. Amit pedig ezután vásárolsz, az már azért lesz tízpontos, mert egyre inkább ezzel a szemmel fogod nézni a kínálatot. Sok ügyfél nagyon elégedett is ezzel a fajta, „minimálra lecsupaszítós” megoldással.

Én ebből a szempontból kicsit megengedőbb vagyok.

 

Egyrészt azért, mert magam sem vagyok minimalista. Szeretem, hogy sok ruhám van, kapszulagardróbot inkább csak akkor állítok össze, ha utazom.

Másrészt pedig coachként a vásárlás lélektanával is tisztában vagyok. Például azzal, hogy a legtöbben hirtelen vagy tartós szerelemből vásárolunk – még akkor is, ha a választás nem tökéletes. Vagyis ragaszkodunk az adott cucchoz. Ilyenkor pedig nagyon nem esik jól (sőt, befeszülünk az ellenállástól), ha valaki azt mondja, hogy "válj meg tőle, felejtsd el". Azok az ügyfelek, akik ilyen „meglátni és megszeretni” módon állították össze a ruhatárukat, nem igazán örülnek a fenti, „kizárólag a tökéletes darabokat tartsd meg” megoldásnak.

Harmadszor pedig, ahogy minimalista nem vagyok, úgy maximalista sem. Tudom, hogy bár időnként kétszeresen is odafigyelünk, hogy minden a helyén legyen a megjelenésünkben, vannak olyan helyzetek, amikor simán belefér egy szeretett, jó állapotban levő, de nem tízpontos darab, már csak a kényelem kedvéért is.

Itt nyilván nem a kinyúlt macinacira és a vállalhatatlan pólóra gondolok.De ha mindig tízpontosan, tökéletesen  és Insta-kompatibilisen akarsz kinézni, az hamar leuralja az életed, és pont az a játékosság, kísérletezés és bohémság fog kiveszni az egészből, ami a divat és az öltözködés lényege. és legizgalmasabb része. Hiszen a kísérletezés néha hibákkal jár, ez a természete. Ne ess abba a hibába, hogy nem engeded meg magadnak a hibázást…

gardrob02.jpg

De akkor hogy is néz ki nálam a gardróbrendezés?

 

Lényegében az MMM elvén haladok.

Amiről tudod, hogy rossz választás volt, nem áll jól, nagyon nem jó a színe, nem jó a fazonja, és nem is ragaszkodsz hozzá érzelmileg, az mehet, ezzel nincs vita.

Ami nem tízpontos, például nem a legjobb a színe, de valamiért szereted, és közel áll a szívedhez, az jó esetben menthető – például felvehetsz hozzá egy színtípusnak megfelelő kardigánt, sálat, rátehetsz egy övet, végső esetben varrónővel átalakíttathatod. Rengeteg lehetőség van, erre is fogok majd mutatni ötleteket itt, a blogon is. Aztán majd szépen lassan kikopik a szekrényből, és jön helyette újabb, immár tudatosan beszerzett, minden szinten abszolút neked való darab.

Ami pedig minden szempontból oké, azzal megint nincs kérdés, marad.

gardrob01.jpg

Ne felejtsd el, amit már sokszor mondtam, (és még többször fogok), hogy a szín- és stílustanácsadás lényege nem az, hogy egyszer és mindenkorra megmondjam, hogyan kell öltözködnöd, te pedig egy éles váltással innentől parancsra így öltözöl. A lényeg sokkal inkább az, hogy elkezdj ismerkedni a színtípusod színeivel, az alkattípusod fazonjaival, az önazonos darabokkal, az egész új koncepcióval. És lépésről lépésre elinduljon egy változás, ami viszont soha nincs „kész”, hiszen mi magunk sem vagyunk soha „készen”.

Mindezt videón is megnézheted. Kéky Kira videós újságíró, vlogger barátnőm gardróbját néztük át a korábban felderített színtípusa és alkata alapján. A színek sajnos nem mindenhol jönnek úgy ki a videón, ahogy szerettük volna, de az elvet tökéletesen fogjátok látni.

 Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebok-oldalán!

Legyen színes napod!

Judit

 

Fotó: Unsplash

süti beállítások módosítása