Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Mély, tüzes és ünnepélyes: a sötét ősz (ősz-tél) színtípus

2020. október 28. - CsJudit07

A sötét ősz (ősz-tél) színtípus az ősz típuson belül is különleges. Sötét, tört és mély színeit tovább mélyítik a hűvös, téli hatások. A színtípus legjobb színei a mély tüzű, ünnepélyes, meleg árnyalatok.

sotetosz02.jpg

Ezt látja a sötét ősz (ősz-tél) színtípus a tükörben

A sötét ősz (ősz-tél) színtípus természetes árnyalatai melegek, és viszonylag kontrasztosak. Haj- és szemszínük általában sötét, épp ezért sok barna hajú és barna szemű ember gondolja magát sötét ősz típusnak – Magyarországon azonban viszonylag ritka ez a típus. Az igazi sötét őszöknek gyakran közép- vagy sötétbarna hajuk van, általában némi vöröses fénnyel, de a gesztenyebarna árnyalatok, sőt, a természetes, sötét vörös is megjelenhet.

A bőrük általában nem kifejezetten világos, inkább bézses, olívás, esetleg bronzos árnyalatú. A szemszínük is a közepestől a sötétig terjed, sötét zöldes, barnás, vagy kifejezetten meleg barna árnyalatú. Jellegzetese sötét ősz például Jennifer Lopez vagy Eva Longoria.

sotet_osz_osz_tel.jpg

A sötét ősz (ősz-tél) színtípus legjobb színei

A sötét ősz (ősz-tél) színtípus legjobban álló árnyalatai mindenekelőtt sötétek, törtek és melegek – a tél hatásnak köszönhetően az élénkség bizonyos fokig nem akadály. Ebből lesznek az ünnepélyes sötét erdőzöldek, barnák, meleg bordók, barnásvörösek. Csupa tűz, mélység és ünnepélyesség, kicsi titokzatossággal. A világos árnyalatokat, a túl élénk és hideg, valamint a halvány, pasztellszíneket viszont érdemes kerülnie. Sajnos ezek nem a sötét ősz (ősz-tél) színtípus színei, legalábbis arcközelben biztosan nem.

Ami a hajszínt illeti, a szőke sötét ősz típusú ember nagyon ritka, legfeljebb a mogyorószőke vagy a sötétszőke árnyalat fordul elő. A legjobb, ha egy sötét ősz (ősz-tél) színtípusú ember inkább a középbarnától a sötétbarnáig tartó spektrumon kísérletezik, akár egyszínű, akár melírozott hajjal, vagy a vörös árnyalatokból választ, természetesen mindig a meleg árnyalatoknál maradva. Cserébe viszont felveheti azokat a sötét és mesés árnyalatokat, amelyekről a világosabb színtípusokba tartozó embertársai nem is álmodhatnak.

A smink terén is érdemes a kissé sötétebb árnyalatokból válogatniuk. Az arcuk természetes árnyalatához illő alapozót sem feltétlenül a legvilágosabbak között fogják megtalálni, és a szemfestékük is a legjobb, ha a saját palettájukról kerül ki. Persze nem kell mindenáron sötétre sminkelniük magukat (bőr ez az a színtípus, amelyiknek elképesztően jól áll a füstös szem), a neutrális vagy közepes árnyalatokkal is játszhatnak. De a cuki fagyiszínek felé ne menjenek el, különösen a hidegek felé ne. Rúzsból a világosabb koralltól a meleg mélybordóig érdemes válogatniuk.

09dark_autumn_corr.jpg

A sötét ősz (ősz-tél) színtípus stílusa

A sötét ősz (ősz-tél) színtípus esetében az ősz természetessége keveredik a telek drámai hatásaival. Megint csupa mélység és ünnepélyesség. Ha szeretnéd ezt kihasználni, minden lehetőséged meg van rá. De akkor se keseredj el, ha inkább a könnyedség, a romantikus stílus felé nyitnál - a coaching szemléletűszín- és stílustanácsadás épp arról szól, hogy megkeressük a személyiségedhez leginkább illő öltözködést, amelyben abszolút önazonosnak érzed magad!

Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebok-oldalán!

Legyen színes napod!

Judit

 

Fotók: Pixabay.com, Judit

süti beállítások módosítása