Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Mi az az évszaktípus, és vajon melyik a tiéd?

2020. február 26. - CsJudit07

A színtanácsadás alapja a viszonylag közismert évszakelmélet. De vajon mi ez, és hogyan lehet besorolni az embereket? Tényleg csak négyféle ember van a világon?

colors01.jpg

Az évszaktípusok elméletét, ahogy erről már írtam is, Johannes Itten, a Bauhaus svájci festő-tanára dolgozta ki. Egyszerűen megfigyelte, hogy tanítványai műveikben is általában azokhoz a színekhez vonzódnak, amelyek harmonizálnak a megjelenésükkel. Kutatásai nyomán négy típusra osztotta a színeket, és az évszakokról nevezte el őket. Nem véletlenül, hiszen az egyes színcsoportok a négy évszak jellemző árnyalataival harmonizálnak.
Az emberek évszaktípusa meghatározható, hiszen mindenki besorolható a négy (részletesebben pedig a 12 – erről majd később) színtípus egyikébe. Az életkor előrehaladtával sem változik a színtípus, amelynek alapja a bőr- a haj- és a szemszín.

Bár Johannes Itten eredetileg az évszaktípus és a festők kedvenc színeinek összefüggésére figyelt fel, az évszaktípus nem attól függ, hogy milyen színeket kedvelünk. Sőt, annak sincs jelentősége ebből a szempontból, hogy melyik évszakban születtünk. Bizonyos személyiségvonásokat és stílusbeli jellemzőket sokszor társítanak az egyes színtípusokhoz, de ez is komoly leegyszerűsítés.

Mielőtt azonban belemennénk a négy évszaktípus elemzésébe, kezdjük egy kicsit távolabbról!

Vagyis elsőként ismerkedjünk meg a színek tulajdonságaival. A színeket ugyanis három ismertetőjelük alapján osztályozzuk.

color02.jpg

Az első, amit egy színről fontos tudni, hogy vajon a hideg vagy a meleg színek közé tartozik? Majdnem minden színnek van egyébként hideg és meleg színárnyalata is. Lássuk például ezt az általában hideg színnek tekintett kéken, és az általában meleg színnek tekintett piroson.

hidegmeleg.jpg

A színek másik fontos tulajdonsága, hogy vajon világos vagy sötét színről van szó. Minden színnek vannak világosabb és sötétebb árnyalatai.

vilagossotet.jpg

A harmadik fontos színtulajdonság, hogy egy szín telített, vagy tört. A tört árnyalatoktól haladunk a telített, élénk színekig.

telitettort.jpg

Ez a három színtulajdonság határozza meg azt is, hogy az egyes évszaktípusba tartozó embereknek mi áll jól.

És most lássuk, milyen is a négy évszaktípus!

 

tavasz.jpg

A tavasz típusú emberek fontos tulajdonsága, hogy a bőrük világos és meleg árnyalatú, van benne egy kis sárgás-barackos tónus. A szemük a legtöbbször kékes vagy zöldes árnyalatú, de előfordul az aranybarna, vagy akár a türkizes is – a lényeg, hogy mindig van benne valamilyen élénkség. A hajszín is meleg árnyaltú, például aranyszőke, világos vörös, aranyos, világos- vagy gesztenyebarna. A világos, barackos tónusok miatt a tavasz típusokban mindig van valami finomság, üdeség. A tavasz típusba tartozik például Heather Graham, vagy Kate Hudson. A tavasz típus színei melegek, világosak és telítettek.

nyar.jpg

A nyár típusok bőre szintén világos, ám kifejezetten hideg, kékes árnyalatú. A szemük sokszor szürkéskék, szürkészöld vagy szürkés-barnás, míg a hajuk hamvas szőke vagy hamvas barna. Visszafogott, pasztell árnyalatai miatt ezt a típust általában időtlenül elegánsnak tartják. Ebbe a színtípusba tartozik többek között Kate Middleton, Gwyneth Paltrow vagy Emily Blunt. Az ő színeik világosak, hidegek és törtek.

osz.jpg

Az ősz típusoknál a sárgás árnyalatú bőrszínhez sötétebb vörös, vörösesbarna, meleg barna árnyalatú hajszín, és a legtöbbször meleg barna mélyzöld, zöldes barna, meleg zöld árnyalatú szemszín társul. Sugárzó melegsége és természetessége miatt valóban az őszi természet színei tartoznak hozzá. Ilyen színtípus például Julia Roberts, Eva Mendes vagy Jennifer Lopez. Az ő palettájuk sötétebb, mint a tavaszi: meleg, sötét és tört színekből tevődik össze.

tel02.jpg

A tél típusról elsőre Hófehérke jut eszünkbe: hűvös, olívás árnyalatú bőr, barna, fekete, ritkábban hamvasszőke haj. A szemszínük általában élénk, a sötétbarnától a kékig minden lehet, de mindig hűvös, a szemfehérjétől élénken leütő árnyalatú. A feltűnő kontrasztok teszik látványossá, van benne egyfajta drámaiság. Ide tartozik többek között Liv Tyler, Tarja Turunen vagy Monica Bellucci. És Hófehérke ide vagy oda, ebbe a típusba tartozik sok fekete bőrű, vagy ázsiai ember is. Az ő színeik sötétek, hidegek és élénkek.

De itt még nem ért véget: minden színtípuson belül van ugyanis három jól elkülöníthető csoport, amelyik árnyalataiban a másik háromból valamelyikre hajaz. Bonyolultnak hangzik? Hidd el, nem az! Viszont ezt már a következő cikkekben tárgyaljuk ki részletesen.

Legyen színes napod!
Judit

 

Fotók: Pixabay.com

süti beállítások módosítása