Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Kényelem és frissesség: magyar tervezők tavaszi kollekciói

2021. április 07. - CsJudit07

Vajon hogyan befolyásolja a pandémia a divatot? Vajon véletlen lenne, hogy idén a kényelmes darabok hódítanak, vagy ez már a home office hatása?

pommeverde01.jpg

Ha jobban szemügyre vesszük az idei tavaszi kollekciókat, könnyű észrevenni, hogy a bonyolult, elegáns darabok háttérbe szorultak, helyettük a sportos, laza ruhák a népszerűek. A tavaszi időjárás pedig természetesen magával hozza a könnyű, finom anyagok megjelenését is.

pommeverde_02.jpg

Kényelmes, laza darabok, könnyed anyagok

-Az új kollekciómban overálok, laza nadrágok és egyedi szabásvonalú felsők és ruhák is megtalálhatóak. Főleg pamut, pamut futter, viszkóz anyagok használata mellett több új fazonnál használom a vegán bőrt is, amely most nagy kedvenc” – mondta Corata Mónika, a Pomme Verde márka tulajdonosa. A divattervező is hangsúlyozza: mivel számos szín közül választhatunk, ezért mindig azt vegyük figyelembe, hogy melyek azok a színek, amelyektől ragyogni kezd az arcunk. Nagyon fontos, hogy ezzel tisztában legyünk, mert egy rosszul megválasztott színnel akár éveket öregíthetünk kinézetünkön.

pommeverde_03.jpg

Maszkot a ruhához

Corata Mónika divattervező fejében egy évvel ezelőtt még meg sem fordult, hogy a szájmaszkok mint divatcikkek jelennek meg az életünkben. A maszkok viszont mostanra olyannyira az életünk részesei lettek, hogy az új kollekcióknál muszáj külön kalkulálni velük.

„A szájmaszk olyasmi, amit senki sem visel szívesen, viszont aki igazán stílusos, az megpróbálja a ruházatával összhangba hozni. Nálunk a vásárlók nagyon szeretik, ha az adott ruhához anyagában és mintájában is megegyező maszkokat is tudunk kínálni. Így általában úgy tervezem az új kollekció darabjait, hogy maszk is társuljon hozzájuk, mint egy divat kiegészítő. Számos színes és mintás maszk is megtalálható a piacon, mi is folyamatosan dolgozunk az újdonságokon” – tette hozzá a Pomme Verde márka tulajdonosa.

pommeverde_04.jpg

Újragondolt anyagok és technikák a Lazlo Fashion tavaszi kollekciójában

Amikor László Edina a Lazlo márka tervezője a Blue Waves kollekció tervezésébe kezdett, olyan törekvések fogalmazódtak meg benne, amik alapjaiban a Lazlo-t jellemzik, ám új lendületet, frissességet hoznak a mindennapokba.

lazlo_blue_waves_applikalt_ruha.jpg

A kék szín, a víz, a hullámok egyszerre jelentik a tisztaságot, ugyanakkor a könnyedség érzetét is adják. A kollekcióban megtalálható modellek pamutvászonból és selyemből készülnek. Míg a vászon tunikák és ruhák kékfestő applikációi a víz fodrozódását hozzák vissza, a selyem súlytalansága, a bőrrel érintkező selymessége a víz lágyságára emlékeztetnek minket.

lazlo_blue_waves_fekete_tunika.jpg

A Lazlo Fashion kollekciójában minden ruha többet nyújt, mint elsőre gondolnánk. Nemcsak egy slow fashion ruhadarabról van szó, amit nagy gondossággal egy magyar tervező, magyar varrodájában készítettek, de környezettudatos szemlélet mellett, varrodai hulladéknak minősülő, magas minőségű anyagok felhasználásával az ökológiai lábnyom minimalizálása mellett születnek meg ezek a limitált szériás ruhák.

lazlo_blue_waves_applikalt_ruha1a.jpg

A márka továbbra is elsőrendű feladatnak tekinti, hogy a felhasznált alapanyagok és technológiák a környezetre ne jelentsenek terhelést, sőt, az anyagfelhasználás során ne keletkezzen extra hulladék, ezért számos modell a szabásmintáknak köszönhetően több méretet is átfog, 36-42 méretig viselhetőek.

Az anyagok bezárt varrodák, szövödék megmaradt készleteiből származnak, így ezek a nemes anyagok nem hulladékként, hanem újjászületve, új ruhaként jelennek meg. Éppen így, a ruhák díszítéseként szolgáló applikációk is olyan, korábbról megmaradt kékfestő vásznak maradékai, amik ebben a formában új értelmet nyernek.

lazlo_blue_waves_applikalt_ruha_jpg.jpg

A kékfestő technika a leginkább környezetbarát és legtartósabb festék, ellenáll a savaknak, a lúgoknak, így többszöri mosás után is megtartja élénk kék színét. A kékfestő hagyományok a magyar népviseletben jelentős szerepet töltöttek be, ennek továbbvitele nem csak esztétikai szerepet tölt be, de egyben értékmentés is.

 

Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebook-oldalán!

Legyen színes napod!

Judit

 

Fotók: Pomme Verde, Lazlo Fashion

süti beállítások módosítása