Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Körte alkat: a leggyakoribb női alkattípus

2021. március 10. - CsJudit07

Ha szavazást indítanánk a nők körében, nagy sansszal legtöbbjük a körte alkathoz sorolná magát. Ez persze nem mindig helyes, sokan félre is nézik a dolgot, de az tény, hogy a női hormonok, legalábbis a menopauza időszaka előtt a körte típusú hízást, vagyis a fenékre és a combokra rakódó kilókat segítik. Nem véletlenül nevezik azt a hízást, amelynek a körte alkat az eredménye, nőies, vagy ginoid hízásnak. A körte alkatú nők azok, akik jobban a narancsbőr kellemetlenségeinek is jobban ki vannak téve. Ehhez az alkattípushoz tartozik Kim Kardashian, Eva Mendes vagy Shakira is.

korte01_pixabay.jpg

Ilyen a körte alkat

Nem nehéz kitalálni, hogy a körte alkat esetében a csípő és a fenéktáji rész a test hangsúlyos pontja, miközben a felsőtest és a mellek kevesebb figyelmet kapnak. Az öltözet helyes megválasztásával viszont egyensúlyt tudunk teremteni az alsó- és a felsőtest között. A körte alkat jellemzője a keskenyebb, esetleg csapott váll, a kisebb mell és a karcsú derék. A széles csípőhöz képest a felsőtest optikailag sokkal kisebbnek tűnik.

 

Mit vegyél fel, ha ilyen az alkatod?

A körte alkatúak esetében az a feladat, hogy a felsőtestét hangsúlyozzuk, miközben a csípőjéről optikailag levesszük a hangsúlyt. Épp ezért a felsők terén egy körte alkatú nőnek nagyobb a mozgástere, mint a nadrágokkal, szoknyákkal kapcsolatban.

  • A felsők, blúzok nyugodtan lehetnek hangsúlyosak. Jól állnak a világos színek, az érdekes anyagmegoldások, a különleges nyakkivágások, zsabók, fodrok, érdekes ujjak. A csónaknyakú. V-nyakú, kerek vagy u-nyakú felsők mellett jöhetnek a fodros megoldások, a kámzsanyakú pulóverek, a minták, akár még a szélesítő csíkozás is. A divatos vastag, szőrös mellényeket is a körte alkatú nők tudják igazán jól hasznosítani.
  • A nadrágok, szoknyák viszont jobb, ha kicsit visszafogottabbak, sötétebb, egyszínű, szűk, merevebb darabok. A legjobb, ha a szoknya térdnél, vagy térd alatt végződik, és kicsit „összertartja” az alakot. Az A-vonalú és a lapszoknyák is jól állnak, míg a nadrágok közül azok a legjobbak, amelyek nem tapadnak nagyon az alakra, de nem is állnak el tőle nagyon: az egyenes szárú, basic fazonok a legjobbak.
  • A ruhákkal sok körte alkatú nő bajban van, mert az alsó- és felsőteste között akár méretnyi eltérés is lehet. Ha mégis ilyet választasz, mindenképp legyen hangsúlyos a ruha dereka, a szoknyarész pedig lefelé bővüljön. Az is jó megoldás, ha a ruha felső része mintás, színes, míg az alsó része egyszerűbb szabású, sötétebb színű.
  • A blézerek, kabátok jó, ha még a csípő fölött, kicsivel a derék alatt, a boleró és a derékig érő kiskabát, dzseki például a körte alkatúak nagy barátja, mert elvonja a figyelmet a csípő szélességéről. Persze nem tilos hosszabb kabátot venni, ilyenkor A-vonalú, egyszerűbb, klasszikus darabot érdemes választani, és venni hozzá egy feltűnő sálat, amelyik a felsőtestre tereli a figyelmet. A magasabb körte alkatúaknak különösen jól áll a hosszabb fazon.

 

Mit kerülj, ha körte alkatú vagy?

A körte alkat esetében minden olyasmi kerülendő, ami a csípőt hangsúlyozza, és oda vezeti a tekintetet.

  • A feszülősen szűk miniszoknya nagyon rossz választás, ezt felejtsd el.
  • A csípő legszélesebb pontjáig érő blézer, pulóver, felső sem a legjobb megoldás
  • A csípőnadrág sem a körte alkat legjobb barátja, mert épp ott szélesít, ahol nem kellene.
  • A mintás, csípőben díszített nadrág sem a ruhatárad alapdarabja.
  • A buggyos derekú nadrág, az oldalzsebes deszkás naci és a hagymaszoknya is felejthető.
  • Az övet mindig a derekadon hordd, soha ne ejtsd csípőre.

Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebook-oldalán!

Legyen színes napod!

Judit

 

Fotók: Pixabay.com, Pinterest.com

süti beállítások módosítása