Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Mi az az alkattípus, és miért fontos?

2021. február 24. - CsJudit07

Gondolom, nem mondok újat azzal, hogy nem a színtípusod az egyetlen, ami komoly hatással van a megjelenésedre. Az alkattípus legalább ilyen fontos, hiszen nincs az az ember, akinek bármilyen szabású ruha jól állna. Még akkor sem, ha a lehető legtökéletesebb színárnyalatban pompázik, hiszen egy ruhadarabnak nemcsak színe, hanem szabása is van. Vagyis nem árt tudni, hogy a rengeteg szabásvonalból, meg persze a divat aktuális újításaiból melyik az, amelyik a legjobb pontjaidat hangsúlyozza, és melyik az, amelyiket inkább elkerülnöd érdemes, mert nem azt mutatja rólad, amit szeretnél.

alkatok01.jpg

Mitől függ, hogy milyen az alkatod?

Az alkattípus számos dologtól függ: befolyásolja az is, hogy mit örököltünk a családtól, mennyire vagyunk hajlamosak például a hízásra. De a jelenlegi életmódunk sem hagyja érintetlenül. Aki sokat ül, és nem táplálkozik túl egészségesen (erről bővebben a Zöldsaláta életmódblogban írok) az előbb-utóbb számíthat néhány plusz kilóra. De a sport sem egyformán alakít: más izmokat erősít a kajakozás, mint a hosszútávfutás. Az életkorral is járhat az alak változása: a menopauza után például a korábban körte alkatú nők is elkezdhetnek hasra hízni, és máris kész az egyenes vagy akár az alma alkattípus.

Hányféle alkattípus létezik?

Ebben a stílustanácsadói szakma sem teljesen egységes, ezért van az, hogy a különféle oldalakon különféle alkattípus-felosztásokat láthatsz. Ha meg akarod határozni, melyikbe tartozol, akkor egyszerűen mérd le a mellbőségedet, a derékbőségedet és a csípőbőségedet, majd ezekkel az adatokkal állj a tükör elé. Ezek közül valamelyiket fogod látni:

Homokóra, vagy X alkat: jó pár évtizede ezt tartják ideálisnak, jellemzője a viszonylag vékony derék, és a kiegyensúlyozott váll és csípőbőség – nem véletlenül hasonlítják a homokórához. Salma Hayek az egyik legismertebb képviselője, sokak szerint nagy mázlija van az alkatával, ahogy például Claudia Schiffernek is.

V vagy eper, esetleg fordított háromszög alkat: széles váll és viszonylag keskeny csípő jellemzi. A lábai általában vékonyak, miközben a melle hangsúlyos. Híres képviselői például Cameron Diaz vagy Cindy Crawford.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

OGA (@oga_bysuzan) által megosztott bejegyzés

 

A körte vagy háromszög alkat: az előbbivel ellentétben ennél az alkattípusnál a csípő szélesebb, hangsúlyosabb, ehhez viszonylag keskeny vállak és kisebb mellek társulnak. Nagyon gyakori női alkattípus, híres képviselői például Kim Kardashian vagy Eva Mendes.

Az alma vagy O alkattípus szintén alaptípusnak számít: ők hasra híznak, a túlsúly általában a testük középső részére rakódik le. Híres képviselője például Queen Latifah.

A H, banán, téglalap vagy egyenes alkat általában vékony, sportos. Legfőbb jellemzője, hogy a dereka alig vékonyabb, mint az egyébként kiegyensúlyozott arányú válla és csípője. A nagyon vékony H alkatokat I-nek is szokták nevezni – ez az a bizonyos klasszikus „manökenalkat”, amelyet egyre több kritika ér. De a nagyon sportos nők is a legtöbbször H alkatúak. Ilyen alkatú például Nicole Kidman vagy Natalie Portman.

Melyik alkattípusba tartozol? Így határozhatod meg:

alkatok02.jpg

Három méretre lesz szükséged:

A mellbőséget a mell legszélesebb pontján, nagyjából a mellbimbóknál mérd.

A derékbőséget a derekad legvékonyabb részén kell megmérni, a küldök fölött. Állj ellen a kísértésnek, hogy szorosra húzd a centit, csak szépen feküdjön fel a derekadra, ahogy egy kényelmes ruha tenné.

A csípőbőséget a csípőd legszélesebb pontján mérd.

Ezt a három értéket összevetve máris képet kaphatsz az alkattípusodról:

Ha a mellbőséged és a derekad mérete között kicsi a különbség, a csípőd viszont vékonyabb, akkor az alma alkat a tiéd. Ha úgy érzed, hogy jellemzően hasra hízol, akkor valószínűleg ehhez az alkattípushoz tartozol.

Ha a derék és a csípő között nincs nagyon nagy különbség, viszont a mellbőséged viszonylag kicsi, akkor a körte alkattípusba tartozol. Ha a felesleg a csípődre és a combra szeret lerakódni, akkor is ez az alkattípus a tiéd.

Ha a mell- és a csípőbőséged közel azonos, viszont a derekad jóval vékonyabb, akkor szerencsés homokóra alkatod van.

Ha a három adat között kicsi a különbség, akkor egyenes, vagy banán az alkatod. Ez az alkattípus szokta rendszeresen úgy érezni, hogy akármilyen vékony is, nincs dereka.

Ha pedig a derék és a csípő közel azonosak, ám a vállad széles és a melleid nagyok, akkor eper, vagy fordított háromszög alkatod van.

Ha szeretnéd tudni, mi áll jól az egyes alkattípusoknak, kövesd a blogot, mert hamarosan minden alkattípusról részletesen is írok majd. Ha pedig nehézségeid vannak az alkattípusod meghatározásával, jelentkezz be egy szín- és alkatelemzésre, akár online,és máris mindent megtudsz! Ha érdekel, írj az eletszinesben@gmail.com címre!

Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebook-oldalán!

Legyen színes napod!

Judit

 

Fotók: Unsplash.com, Pinterest.com, Instagram.com

süti beállítások módosítása