Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Ékszerek és színtípusok - kinek melyik áll jól?

2021. február 18. - CsJudit07

Amikor ékszerekről írok, mint például nemrég a Zöldsaláta blogon, sokan kérdezik: oké, de melyik színtípusnak melyik ékszer való? Egyáltalán, számít ebben a színtípus?

Nos, igen, számít, különösen az archoz közel hordott ékszerek esetében, vagyis a fülbevalónál és a nyakláncnál. Én még a gyűrűt is előszeretettel sorolom ide, mert a mindennapokban elég sokat matatunk az arcunk körül, még ha ez nem is különösebben hasznos dolog. A karkötő, az övcsat, a bokalánc esetében kevésbé lényeges kérdés a színtípus, de ha fülbevalóban mondjuk ezüstöt vettünk fel, akkor nagyon jó ízléssel kell eltalálni a szettet, hogy ne mutasson mellette disszonánsan egy arany karkötő.Időnként - sajnos vagy szerencsére - csak egy egészen vékony paraszthajszál választja el az izgalmasan eklektikusat az ízléstelenül összehordottól. (Ezért kell bátran kísérletezni és játszani ezzel az egésszel, de erről majd máskor.)

tskampany.jpg

De vissza az ékszerekhez. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb méretű ékszereket szeretsz hordani, annál inkább érdemes odafigyelni, hogy az ékszer is harmóniában legyen a színtípusoddal. Ám a kicsi, finom darabok is szebben mutatnak rajtad, ha illenek a színeidhez.

És hogy melyik színtípusnak melyik a legjobb? Az alapszabály, hogy a meleg színtípusoknak, vagyis a tavaszoknak és az őszöknek inkább az arany, míg a hideg nyaraknak és teleknek inkább az ezüst való. De persze itt azért nem áll meg a tudomány. Mutatom kicsit részletesebben is, a Thomas Sabo tavaszi kollekciójával illusztrálva.

Tavasz típus

tavasz_-montazs.jpg

A tavasz meleg, világos és élénk színeihez jól illenek a világos arany ékszerek, különösen, ha élénk, meleg színű kövekkel díszítették őket. A tél beütésű élénk tavaszok azért egy kis ezüstöt is megengedhetnek maguknak, de alapvetően nekik is az arany a legjobb választás. Az ilyen színes, vidám, romantikus darabok a legjobbak nekik.

Nyár típus

nyar_montazs.jpg

A nyár típushoz az ezüst árnyalatú ékszerek illenek, ezekből is a kicsit tompább, visszafogottabb árnyalatú fémek, pasztelles kövekkel díszítve. Különösen jól illenek a stílusokhoz a finom, légies, nőies motívumok és az időtlen, klasszikusan elegáns darabok.

Ősz típus

osz_montazs.jpg

Az ősz típusok meleg színeihez és természetes stílusához szintén az arany a legjobb, de ebből is a sötétebb, antikosabb árnyalatok, akár egészen a rezes, bronzos tónusokig. A természetes motívumokkal díszített ékszereket is nekik találták ki.

Tél típus

tel_montazs.jpg

A tél ezüstjei bátran csilloghatnak, sőt, az ő esetükben akár a gyémánt hideg szikrázása sem túlzás. Kontrasztos, karakteres stílusuk megkívánja a messziről észrevehető ékszereket. Ők azok, akik a drámai stílusú, többsoros, feltűnő ékszereket is természetesen tudják viselni.

Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebok-oldalán!

Legyen színes napod!

Judit

 

Fotók: Thomas Sabo

süti beállítások módosítása