Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Így hat rád a természet színe, a zöld

2020. június 24. - CsJudit07

A zöld szín a kék és a sárga elegye, kiegészítő színe a piros. A természet, a növényzet, a tavasz, a megújulás színe. Szinte mindenki ismeri kiegyensúlyozó, testet-lelket megnyugtató hatását. Az ember, legyen akármennyire urbanizált is, eredendően természeti lény, így nem véletlen, hogy a nagyvárosban is akkor érezzük magunkat otthonosan, ha a rengeteg betont nagy, üde, zöld felületek, parkok, ligetek szakítják meg. Egyszerűen szükségünk van arra, hogy valamilyen zöld, természetes területen pihenhessen meg a tekintetünk, legyen ez akár csak egy aprócska kert vagy terasz is. Ebből egyenesen következik, hogy a természetvédelem és a környezettudatosság színe is a zöld lett.

zold03.jpg

Gyógyulás, tekintély, jómód

A zöld szín a gyógyulás színe, amely képes egyszerre élénkíteni, és megnyugtatni, ezáltal pedig regenerálni és feltölteni. A tavaszt épp a természet regenerálódása, a növények éledése miatt társítja mindenki a zöld színnel. A mentális egyensúly színe, nem véletlen, hogy azokban a sportágakban, ahol fontos a higgadtság, általában zöld a játékasztal színe, gondoljunk csak a biliárdasztalra vagy a hagyományos kártyaasztalokra. Sötét árnyalat kifejezetten méltóságteljes, férfias, tekintélyt és jómódot sugárzó szín. Ezért dominál az előkelő klubokban ugyanúgy, ahogy a papírpénzeken is. A „piros-tilos” ellentéteként a szabadságot is jelzi: a közlekedési lámpákon is a zöld jelenti a szabad jelzést.

zold01.jpg

A remény zöld színe

A tavaszi rügyek és a zsenge fű színe fiatalos, gyakran társítják az ifjúsággal és a reményteliséggel, ugyanakkor azonban az éretlenséggel, a naivitással is: „zöldfülű” mondják a tapasztalatlan fiatalra. A keresztény szimbolikában a remény árnyalata. Keleten a szívcsakra színe, a feltétel nélküli szeretet jelképe, amely a csakrák sorrendjében ugyanúgy középen helyezkedik el, mint a szivárványban. Épp ezért az egyensúly árnyalataként is számon tartják. A 15. században az esküvői ruhák gyakori színe volt, mivel a termékenységre asszociáltak róla. Ugyanakkor van, aki a féltékenység „zöld szemű” érzelmeit társítja hozzá.

zold02.jpg

Feltölt és kiegyensúlyoz

A zöld szín egyes vizsgálatok szerint csökkentheti a lehangoltság, vagy akár a depresszió tüneteit. Lejjebb viheti a vérnyomást és pihenteti a szemet, mivel az emberi szem számára az egyik legkönnyebben érzékelhető színről van szó. Kimerültség, fáradtság, túlhajszoltság esetén is sikerrel alkalmazható, és akkor is nagy szükségünk van rá, ha nem tudunk rendszeresen kimenni a természetbe. Ilyenkor legalább a lakásunkban alkalmazzuk, amennyire az ízlésünk engedi. Túlzásba viszont nem érdemes vinni, mert így tompultságot okozhat.

Ideális olyan helyekre, ahol stresszes a légkör, vagy ahol bizalmat akarunk kelteni. Zöld ruhában barátságosnak, megbízhatónak tűnünk, stabilitást, tapintatot, nagylelkűséget sugárzunk, így üzleti tárgyalásokra kifejezetten ajánlott árnyalat. Amikor fáradt vagy, akkor is sokat segíthet egy zöld színű ruha – természetesen a hozzád illő árnyalatban.

Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebok-oldalán!

Legyen színes napod!

Judit

 

Fotók:Pixabay.com

süti beállítások módosítása