Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Így hat rád a napsütés színe, a sárga

2020. április 30. - CsJudit07

Ha a saját színeidet keresed az öltözködésben, a lakberendezésben, és egyáltalán, abban, ahogy vizuálisan is kifejezed az egyéniséged, nem elég annyit tudni, melyik árnyalat áll a legjobban a színtípusod szerint. Persze ez fontos tudás, de nem árt azzal is tisztában lenni, hogyan hatnak a színek. Egyrészt rád, aki viseled őket, másrészt azokra, akik szemügyre vesznek. A színpszichológiával, a színek hatásával foglalkozó blogbejegyzés-sorozat első szereplője pedig legyen a napsütés vidám színe, a sárga.

sarga05.jpg

Lett már jókedved pusztán attól, hogy megláttál egy ragyogó sárga citromot, egy sárgálló repcemezőt vagy egy napraforgómezőt? Akkor már pontosan tudod, milyen hatást gyakorol a sárga szín az emberi érzelmekre.

A sárga csupa jókedv

A sárga színt – legalábbis az élénk napsárgát - az örömmel, a boldogsággal, a frissességgel kötjük össze. A fény, a hatalom kifejezője. Az aranysárga a gazdagság jelképe, ugyanakkor a hit, a jóság, az intuíció, a napsárga pedig az isteni szeretet és a bölcsesség színe. A keresztény hagyományban a szentség, a felfedett igazság kifejezője. Kínában a császári család kizárólagos színe volt, csak az uralkodó család tagjai viselhették.

sarga03.jpg

A Nap színe

A Nap színeként csupa életerő, akarat, önállóság, vidámság, melegség. A megelégedettség, de az újra való kíváncsiság is ehhez a színhez társul, általában a nyílt, derűs, optimista emberek kedvelik, míg a búskomor, lehangolt emberek gyakran elutasítják. A köldökcsakra színe, amelyet szintén a kreativitással, az egó utalásával, a szabadsággal és a másokhoz való viszonnyal társítanak: megfelelő működése esetén szabadnak érezzük magunkat, szárnyal a kreativitásunk, és megfelelően nyilvánítunk véleményt.

Figyelem és memória

A sárga képes felvidítani a lehangolt ember, és serkenti az agyat. Sárga színű tanuló- vagy dolgozósarokban a hosszas összpontosítás is könnyebb. Önbizalmat ad, erősít, segíti az intuíciót, testi szinten akár az emésztést is javíthatja.

sarga02.jpg

A sárga figyelemfelkeltő szín, ezért kapták a taxik sok városban ezt az árnyalatot. Fekete háttér előtt különösen feltűnő, így figyelmeztetéseknél sokszor használják ezt a színkombinációt. Tanulásnál is a segítségünkre lehet, mert amit sárgán látunk, azt könnyebben megjegyezzük. Épp ezért érdemes sárga szövegkiemelő filcet használni, vagy sárga cetlikre jegyzetelni. Olyan munkahelyeken jó használni, ahol koncentrációra, szervezettségre, és jó adag kíváncsiságra is szükség lehet. Osztálytermekben is jó szolgálatot tesz.Túlzott használata viszont zavaró lehet, a kisbabák például egyes kutatások szerint többet sírnak sárga szobában.

sarga01.jpg

Az öltözködésben igazi, boldogságot, szabadságot sugárzó, nyári szín. Ha a társaság központja szeretnél lenni, egy sárga ruhában biztosan sikerülni fog, hiszen már a belépéseddel jókedvet, felszabadultságot, lazaságot sugárzol.

Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebok-oldalán!

Legyen színes napod!

Judit
 

Fotó: Pixabay.com,

 

süti beállítások módosítása