Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Vagány kontrasztok: az élénk tavasz (tavasz-tél) színtípus

2020. április 14. - CsJudit07

Az élénk tavasz (tavasz-tél) színtípus, ahogy az elnevezése is mutatja, a tavasz meleg árnyalatai mellett a tél élénkségéből merít. A színei meglehetősen kontrasztosak – a többi tavaszi színtípushoz képest látványos, hogy a világos, meleg árnyalatú bőrszínhez élénk, feltűnő szemszín társul. A hajszínben is ez a típus mutatja a legnagyobb változatosságot. Az élénk színtípusokra, így az élénk tavaszokra is jellemző, hogy akár smink nélkül is feltűnőek, és a színek terén is bevállalósak lehetnek.

elenk_tavasz_02.jpg

Így fest az élénk tavasz (tavasz-tél) színtípus

Magyarországon viszonylag ritka színtípusról van szó, amelynek először a feltűnő, tiszta szemszíne fogja meg a néző tekintetét. Az élénk tavasz (tavasz-tél) színtípus bőrszíne továbbra is világos, hiszen egy tavaszi típusról van szó – lehet világos bézs, porcelán, vagy akár a csontszínűhöz közelítő árnyalatú. Nyáron, bár könnyen leég, utána viszont meleg, olívás árnyalatúra barnul. Hajszíne is nagy változatosságot mutat, az aranyos szőke árnyalatoktól a kevésbé feltűnő sötétszőkéken - világosbarnákon vagy a rézvörösön keresztül akár a középbarnáig is terjedhet. Szemszíne mindenképpen élénk, zöldes-barna, kék vagy élénkzöld. Ebbe a színtípusba tartozik Goldie Hawn,vagy Emma Stone.

elenk_tavasz_tavasz_tel.jpg

Az élénk tavasz (tavasz-tél) színtípus legjobb színei

Az élénk tavasz (tavasz-tél) színtípus színei továbbra is melegek és tiszták, viszont sokkal élénkebbek, mint a többi tavasz típusnak ajánlott színek. Nagyon jól állnak nekik az alapszínek: a klasszikus piros, kék, sárga, illetve az élénk fűzöld. Az élénk telek palettájáról az élénk, világos rózsaszíneket, türkizeket vehetik kölcsön. A túlzottan meleg, aranyló árnyalatok, és a finom, tört pasztellszínek, különösen ezek hideg változatai nem állnak jól nekik, de a túl sötét színektől is érdemes tartózkodniuk.

Ha egy élénk tavasz hajfestésben gondolkodik (ami gyakran megesik, mert az ebbe a típusba tartozók hajszíne akár a sokak által nem kedvelt „seszínű” szőkés barna is lehet), akkor érdemes intenzív aranyszőkét, gesztenyés barna árnyalatokat, vagy élénk rézvöröst választania. A lényeg, hogy hangsúlyozza a színei kontrasztos, erőteljes mivoltát.

A sminkszínek terén, ha a semleges szemhéjfestékre szavazol, akkor a bézses, pezsgőszínű és halványabb barnás árnyalatokat érdemes választanod, de a ragyogó, színes szemhéjfestékek is nagyon jól állnak ennek a típusnak. A szemceruza és a szemhéjtus náluk se legyen fekete, ennél sokkal jobb a szürkésbarna, vagy a sötétbarna. A színes szemkontúr is jól mutat rajtuk, a türkizzel például nagyon látványos hatást lehet elérni. Az élénk tavasz (tavasz-tél) színtípus számára az arcpír és a rúzs kiválasztása a legnehezebb ügy – a legjobb a meleg rózsaszínes árnyalatoktól a narancsos korallig terjedő paletta, de ezen belül is érdemes sokat próbálgatni. A kontrasztos természetes színek ugyanis sokszor egyszerűen nem hagyják érvényesülni a rúzs árnyalatát.

03_bright_spring_20_corr_1.jpg

Az élénk tavasz (tavasz-tél) színtípus stílusa

A klasszikus felfogás szerint az élénk tavaszok a tavasz nőiességét és finomságát ötvözik a tél drámaiságával. Na, ez már önmagában is egy szép ellentmondás, de a gyakorlatban nagyon menő dolgokat lehet kihozni belőle. Mivel az élénk színek a legjobbak számukra, az élénk tavaszok nyugodtan lehetnek vagányak, és bevállalósak. Ám ha inkább a természetesség vagy az elegánsabb stílusok felé húz a szíved, akkor az a feladat, hogy összhangot teremtsünk a vagány, bevállalós színek és a belső visszafogottság között.

Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebok-oldalán!

Legyen színes napod!

Judit
 

Fotó: Pixabay.com, Judit

süti beállítások módosítása