Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Mire jó a színtanácsadás, és miért van neked is szükséged rá?

2020. január 29. - CsJudit07

„A mai világban már mindenre van tanácsadó! Minek ez az egész, hiszen ismerem magam, tudom mi áll jól!” Ha ilyen gondolataid vannak a színtanácsadással kapcsolatban, vagy gondolkodsz rajta, de valaki ezzel akar lebeszélni, akkor jó, ha tudod, mire jó, és miért gazdaságos befektetés a színtanácsadás.

szintanacsadas01.jpg

Megtörtént már veled, hogy érzésed szerint csinosan felöltöztél, nem is voltál különösebben fáradt, és még sminkeltél is, mégis azzal fogadtak valahol, hogy csak nincs valami baj? És olyan, hogy felvettél egy teljesen egyszerű valamit, nem is volt különösebben jó napod, mégis mindenki azt mondta, hogy egyszerűen ragyogsz? Ennek egy része persze belülről is jöhet – nagy részben azonban mégis azon múlik, milyen színek veszik körbe az arcodat.

Megmutatom magamon, mennyit számít a megfelelő szín. Érzed a lila blúznál a diszharmóniát? És mit szólsz a zöldhöz?

szinekben002.jpg

 

Ha a bőröd, hajad, szemed árnyalatának megfelelő színeket viseled, kipihentebbnek, fiatalosabbnak, akár még ránctalanabbnak is tűnik az arcod. Egyszerűen harmóniába kerül a megjelenésed, összhangba kerülsz magaddal, és máris sokkal frissebb hatást keltesz. Egy bizonyos kor után már nem is nagy baj, ha fiatalít egy kicsit rajtunk a ruhánk, de egy szemérmetlenül fiatal lány is tud nyúzottnak, sápatagnak tűnni egy nem megfelelő színű ruhában. Ahhoz pedig, hogy tudd, hogy melyek a te színeid, a színtanácsadás segít hozzá.

Az évszakelméletet az 1920-as években alkotta meg Johannes Itten, a Bauhaus festő-tanára, aki megfigyelte, hogy mindenki másként képzeli el a harmonikus színsorozatokat. Ezek a színsorozatok ráadásul általában illeszkedtek a tanítványok saját stílusához, és nagyjából tükrözték a négyből egy évszak színvilágát. Ezért nevezte el Itten a színtípusokat az évszakokról, elméletét pedig évszakelméletnek.

Ezekben mind segít a színtanácsadás

 

Először is, tudatosabban fogsz öltözködni. Ha tudod, hogy mi áll jól a színtípusodhoz (és persze az alkattípusodhoz), akkor sokkal magabiztosabban fogod kiválasztani a ruhákat a boltban. Ez pedig azt is jelenti, hogy kevesebb ruha lesz a szekrényedben, de azok jó eséllyel tízpontosak lesznek. A színtanácsadás után sokkal válogatósabb leszel, ha valamin látod, hogy nem a te színed, akkor nem próbálod majd mindenáron benyomni a ruhatáradba.

A sminkszereid és a hajfestéked kiválasztásánál is sokkal hatékonyabb leszel. Kiiktathatod a „nem tudom miért, de valahogy nem az igazi” érzést, amikor új hajszínt csináltatsz, vagy megveszed a százhuszonhetedik piros rúzst.

Komoly pénzeket spórolhatsz meg. A színtanácsadás után kikerül a képből a „megveszem, mert olcsó” érv. Egy idő után rá fogsz jönni, hogy egy darab megfelelő színű és fazonú ruhával többet érsz, mint öt olcsó, de színben és/vagy szabásban nem passzoló cuccal. Így a sok, olcsó mindenféle ára a zsebedben marad. Ha pedig az elhibázott vásárlásaid eddig sem az olcsó kategóriába tartoztak, akkor még többet spórolhatsz. Még úgy is, ha azt a pár darabot, amit végül megveszel, egy minőségi kategóriával feljebbről választod. Nem utolsó sorban a fenntarthatóbb élethez is hozzájárulsz, vagyis a Földnek is teszel egy szívességet.

szintanacsadas02.jpg

Időt is spórolhatsz. Ha a kedvenc stresszoldó szórakozásod a shoppingolás, akkor persze ez nem lesz jelentős. De ha nem szeretsz szöszölni a vásárlással, akkor sokkal gyorsabban és magabiztosabban fogsz odalépni azokhoz a darabokhoz, amelyek tényleg neked valók. Ha pedig ilyen ruhákkal van tele a szekrényed, a reggeli öltözködés is gyorsabb lesz. Vagyis a színtanácsadás a hatékonyságodat is fokozza.

Lesz egy saját, csak rád jellemző stílusod. Nem a trendeket fogod vakon követni, nem „a divat mondja meg, hogy ki vagy”, hanem olyan darabok lógnak majd a szekrényedben, amelyek biztosan passzolnak hozzád. Persze nem kell egyetlen skatulyába beragasztani magad (például mindig, minden körülmények között makulátlanul elegánsnak lenni), de mindenféle szerelésedben jól fogsz mutatni. Ráadásul az aktuális trendeket is képes leszel tudatosabban beépíteni az öltözködésedbe, így ha nem akarod, nem kell mindig a klasszikusokra hagyatkoznod – viszont az éppen divatos darabokból is olyat fogsz venni, ami biztosan jó neked. Persze ahhoz, hogy teljesen egyedi legyél, kell a belső munka, az önismeret is: az, hogy ismerd magad, és tudd, mit is akarsz üzenni aznap az öltözékeddel.

Te mit gondolsz erről? Voltál már színtanácsadáson? Kommentelésre a blog Facebook-oldalán van lehetőséged.

Legyen színes napod!
Judit

 

süti beállítások módosítása