Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

2020 színe: mit jelképez a klasszikus kék?

2020. január 15. - CsJudit07

 

A Pantone Color Institute 2020-ban a Classic Blue, azaz a Klasszikus kék árnyalatot választotta az év színéül. Azon túl, hogy az év színe (sőt, színei, mert a fő szín mellé ilyenkor számos más divatszínt is választ az intézet) nagy hatással van a divatra, a lakberendezésre, komolyabb jelentéssel is bír. Egyfajta színes üzenet a világnak a helyzetünkről, a feladatainkról, a világ helyzetéről.

blue05.jpg

Miért lett 2020 színe a klasszikus kék?

Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute igazgatója szerint jelenleg egy olyan korban élünk, amelyben bizalomra és hitre van szükségünk. Épp ezért választott az intézet 2020 színéül egy állandóságot és megbízhatóságot sugalló árnyalatot, amelyre mindig támaszkodhatunk. A klasszikus kék ráadásul az esti ég színe, amely arra sarkall, hogy a nyilvánvaló dolgok mögé nézzünk, kiterjesszük a gondolkodásunkat. Ezen kívül a kommunikációt is segíti.

Milyen jelentésekkel bír a klasszikus kék?

No, akkor nézzünk emögé a bejelentés mögé, és vessünk egy pillantást arra, milyen jelentésekkel is bír a klasszikus kék.

Egyrészt ugye, a tenger, az esti ég, a láthatárig húzódó nyugalom jelképe. Érezted már, hogy ránézel a tengerre, és kifut belőled a stressz, megnyugszol, tudod, hogy valami nagyobb dolognak vagy apró része? Erről beszélek. A mediterráneum színvilágának is ezért része a kék – gondolj csak a görög, vagy a marokkói, tunéziai városokra.

Sok kutatás szerint a kék kifejezetten nyugtató, altató hatású szín, amely lelassít. Ugyanakkor kicsit le is tud hangolni, depressziósoknak ezért nem igazán ajánlják a túl sok kéket. (Hogy is van angolul, hogy „szomorkás a hangulatom máma”? Feelin' blue...) Képes kissé csökkenteni az étvágyat, egyes fogyókúrás tanácsok szerint a fogyni vágyóknak érdemes egyenesen kék tányérról fogyasztani az ebédjüket.

blue03.jpg

Az univerzális, klasszikus kék

A klasszikus kékről nem véletlenül jut mindenkinek a megbízhatóság az eszébe. A fekete, a szürke és a sötétbarna mellett ez a negyedik szín, ami az üzleti viselet alapvető része. A klasszikus kék öltöny, ing, blézer, szoknya olyan alapdarab, amivel egyszerűen nem tudsz tévedni. Minden színtípusnak jól áll, minden szabáshoz illik, és mindenkinek van legalább egy ilyen ruhadarabja a szekrényben. Ugyanakkor sokkal több van ebben a kis hobbitban, mint gondoltuk volna: nőiesen, sőt, akár hippinek öltözve ugyanúgy viselhető, mint hivatalos alkalmakra. Sőt, akár ünnepélyes helyzetekben is bármikor bevethető.

blue06.jpg

Lelki síkon

A kék a keresztény kultúrkörben az ég színe. A béke színe is kék, ráadásul a kreativitást serkentő árnyalatként is számon tartják. Intelligenciát, bizalmat, becsületességet, komolyságot áraszt. A torokcsakra színeként segíti a szóbeli kommunikációt, az őszinteséget, a megnyílást. Torokfájás esetén egy kék sál a keleti gyógyászat szerint akár gyógyító hatású is lehet. A szín a tisztaság és a frissesség érzetét kelti, a letisztultság árnyalata.

blue04.jpg

2020 színe és a világ helyzete

A Pantone Color Institute választása egyfajta választ is ad a világ jelenlegi helyzetére. A tenger árnyalata arra utal, hogy most már nem lehet figyelmen kívül hagyni, milyen állapotban van a környezetünk, törődni kell a tengereinkkel, és úgy általában mindazon nagyobb szempontokkal, amelyeknek apró részei vagyunk. Ehhez őszinteségre, nyugalomra, kreativitásra van szükségünk, mert csak így találhatjuk meg a megoldásokat. Merjük kibeszélni a problémákat, megfogalmazni mindazt, amit meg kell. A békét nem is ragoznám, az most szintén meglehetősen fontos dolog. És hát, azt sem tagadhatjuk, hogy a világunk helyzete némi szomorúságra is viszonylag gyakran ad okot.

blue09.jpg

A megbízhatóság és a klasszikusokhoz való visszanyúlás számomra azt jelképezi, hogy – épp a környezet állapota miatt – lejárt a fogyasztói tobzódás kora. Mindenki többet ér egy univerzális, klasszikus, letisztult, adott esetben akár minimalista tárggyal, mint az öt percig használt, eldobható divattal, használati eszközökkel. Egy klasszikus szabás kék ruhadarabod biztosan neked is van a szekrényben – vedd elő ahelyett, hogy újakat vennél. Nézz rá új szemmel az egyszerűségre, a letisztultságra, és hozd ki belőle a lehető legtöbbet és legélvezetesebbet.

Ha szeretnél beszélgetni a cikkekről, a kommentelésre a blog Facebook-oldalán van lehetőséged.

Legyen színes napod!

Judit

 

süti beállítások módosítása