Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Egyenes alkat: a sportostól a vékony manökenekig

2021. május 19. - CsJudit07

Az egyenes alkatot szokták téglalap vagy oszlop alkatnak, banánnak, vagy H-nak is nevezni, de a legvékonyabb változata, a klasszikus, szinte áttetszőre fogyott, magas, vékony manökenalkat az I elnevezést is kiérdemelte. A 90-es évek óta ez az alkattípus vonul fel a kifutókon, fiús „ruhafogasként” - legalábbis, amíg még jobban el nem terjed, hogy mindenféle testalkat és testsúly ráférjen a modellek palettájára. Ebbe az alkattípusba tartoznak az olyan vékony sztárok, mint Gwyneth Paltrow vagy Keira Knightley, de a sportolónők jó része is az egyenes alkatúak táborát gyarapítja.

egyenes_alkat_01.jpg

Így fest az egyenes alkat

Az egyenes alkat legfőbb jellemzője – ahogy a neve is mutatja – az egyenes derékvonal. Ne szépítsük, az egyenes alkatnak gyakorlatilag alig észrevehető a dereka. A vékonyabb változatnak keskeny a válla és a csípője, míg a sportosabb változat ugyanez kicsit vaskosabb, izmosabb kiadásban. A feneke vagy lapos, végképp nem hangsúlyos, vagy (a sportos változatnál) feszes, kisportolt. Az egyenes alkatú nők hasa lapos, karjai és lábai szépek, formásak.

 

Mit vegyél fel, ha egyenes alkat vagy?

Az egyenes alkatú nőknek vékonyságuknál vagy épp sportosságuknál fogva semmijüket nem kell optikai trükkökkel hangsúlytalanabbá tenniük. A feladat csupán annyi, hogy derekat csináljunk nekik, ez viszont nem túl nehéz ügy. Akár egy öv is megoldhatja, de az olyan ruhadarabok is sokat segítenek, amelyek a mellet vagy a csípőt hangsúlyozzák, így optikailag vékonyabbnak tüntetik fel a derekat. Ennek szellemében ezekre figyelj, ha egyenes alkatú vagy:

  • A blúzok, felsőrészek közül remekül állnak neked a mellben, vállban hangsúlyos, nőies darabok, például a vállat szabadon hagyó topok, felsők, vagy a kivágottabb blúzok – ehhez azonban a kis mell miatt nem árt egy push-up melltartót bevetni. A vékony, egye4nes alkatúak felsőteste simán elbírja a fodrokat, a különleges nyakmegoldásokat, az aszimmetrikus szabást, vagy a nagy mintákat is.
  • A nadrágok, szoknyák köréből is választhatsz olyat egyenes alkattal, ami másnál már túlzás lenne: jöhetnek a hagyma- és tulipánszoknyák, a fodros szoknyák, de akár a csípőnadrágok és a nagy zsebes halásznadrágok is. Persze nem kell feltétlenül túlzásokba esni, a klasszikusok is működnek: a skinny farmer, a hagyományos ceruzaszoknya és az a-vonalú szoknya is remekül áll az egyenes alkatú nőknek.
  • A ruhák közül legjobbak a derékban karcsúsítottak, vagy azok a darabok, amelyekhez övet lehet (vagy kell) felvenni. Az A-vonalú alsórész és a díszesebb felsőrész igazi telitalálat.
  • A blézer is legyen derékban erősebben karcsúsított, cserébe lehet egy kicsit kevésbé szokványos, sőt, az sem előnytelen, ha épp csípőig ér.

 

Ezt viszont inkább ne vedd fel!

Az egyenes alkat esetében minden olyasmi kerülendő, ami formátlanná, alaktalanná teszi. Az ilyen darabok ugyanis ráhangsúlyoznak, hogy a dereka nem igazán különül el a felsőtesttől és a csípőtől. Ha egyenes alkatú vagy, ezeket kerüld:

  • Nem előnyösek neked a zsákruhák, az egyenes szabású, öv nélküli ingruhák, de a derékben nem szűkített, bő ingek sem.
  • Ugyanígy ráhangsúlyoz a derékvonal hiányára minden, ami túl tapadós és túl szűk.
  • A haspólókat sem feltétlenül az egyenes alkatúak számára számára találták ki, akármennyire is kockás egyébként a hasuk.
  • A merev anyagok, és a derékban elálló, bő blézerek, kabátok sem neked valók.
  • Az egyenes derékvonalak, a szögletes dekoltázs sem a te világod, mivel ahelyett, hogy lágyítanák az egyébként is szögletes vonalakat, még jobban hangsúlyozzák ezeket.
  • Az egyszínű, bő tunikával sem jársz jól, egyszerűen eltűnik benne a vékonyságod, sokkal vaskosabbnak látszol,mint amilyen valójában vagy.
  • A hosszanti csíkozás, a hosszanti vonalak az alakjuk egyenességét hangsúlyozzák.

 

Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebook-oldalán!

Legyen színes napod!

Judit

 

Fotók: Pixabay.com , Pinterest.com

 

 

süti beállítások módosítása