Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Tavaszi megújulás a tudatos vásárlás jegyében

2023. április 05. - CsJudit07

Amikor teljes gőzzel beindul a tavasz (és vele menetrendszerűen megérkeznek a különféle kuponnapok), újra és újra felmerül, hogy a nagy ruhatárfelújítási lázban hogyan kellene úgy vásárolni, hogy közben valamelyest megőrizzük a mértéket és a tudatosságot. Ezt már nem csak a pénzügyi szempontok indokolják, még akkor sem, ha van olyan kivételes ember, akinek az utóbbi időben nőttek, nem pedig zsugorodtak a bevételei. A ruhák, kozmetikumok mértéktelen vásárlása ugyanis a Föld tönkretételéhez is hozzájárul. Ugye mindenki hallott már kizsákmányolt, hallatlan körülmények között, fillérekért dolgozó távol-keleti munkásnőkről, és a levetett ruhák szeméthalmairól a világ eldugottabb részein? Pont ezért érdemesebb átgondolni, hogy valóban szükségünk van-e egy újabb darabra. Nem gond, ha felkelti a figyelmedet egy reklám (igen, én is szoktam az általam kipróbált dolgokat ajánlani a Zöldsalátán és itt is), csak gondold át, hogy a lelkesedés visz vagy tényleg akarod az adott cuccot? Nem aszkétának kell lenni, hanem tudatosnak, a vásárlásban is – én legalábbis ezt vallom. (A kapszulagardróbról is megírtam, hogy nem való mindenkinek, de attól még ésszel vásárolni nyugodtan lehet.)

greendress.jpg

Az utóbbi időben két olyan könyvet is találtam, amelyik hosszú távon ebben segít (már persze azon kívül, hogy megismered a saját, személyes színeidet és stílusodat). Ha nem csak végigolvasod, hanem be is építed az életedbe, amiről írnak, hosszú távon sokkal átgondoltabbá válnak a vásárlási szokásaid, ami egyrészt jó a pénztárcádnak (magyarán sokat spórolsz), másrészt pedig jó a világnak, hiszen nem növeled feleslegesen a szeméthalmokat a megvásárolt, majd kidobott cuccokkal. 

Amikor nem csak a ruha színe zöld: A fenntartható divat kézikönyve

Csalár Bence divatújságíró, blogger és divatszakértő könyve, amely A fenntartható divat kézikönyve címet viseli (kiadói kedvezménnyel itt vásárolhatod meg), átfogó kalauz a zöldülő divat világában. Sőt, nemcsak a divatéban, hiszen, ha átveszed a szemléletét, az élet más területén is beépíted majd a zöld gondolkodást. Bence nagyon precízen körüljárja a fenntartható, a Földet nem bántó divat témáját. Megtudhatjuk, mi a különbség a fast fashion és az etikus gyártás között, hogy jön ki a matek egy fast fashion póló áránál, de azt is, hol találhatsz olyan oldalakat a neten, amelyek segítenek eldönteni, hogy az adott cég mennyire fenntartható módon állítja elő a ruháidat.

csalar-bence-a-fenntarthato-divat-kezikonyve-245142.jpg

Külön fejezet szól a szépen hangzó greenwashingról, amelyik jól hangzó szlogenekkel klasszul el tudja fedni, ha egy termék a legkevésbé sem környezetbarát. És persze azt sem kerüli meg a szerző, hogy az etikus termékek némileg drágábbak, mint a fast fashion – de vajon hogyan lehet elérhető a fenntartható divat? A könyv komoly része foglalkozik azzal is, mit tehetünk egyénként, ha szeretnénk megőrizi a Földet az unokáinknak. A könyv második felében etikus magyar márkák, tervezők mutatkoznak be, hogy tudjuk, kitől vásárolhatunk igazán tudatosan kiválasztott termékeket. Sőt, zöld gondolkodásukról híres közszereplők, hírességek és hétköznapi emberek praktikáival is megismerkedhetünk, hogy igazán kipróbált tippeket tudjunk átvenni, ahogy már említettem, nem csak a ruhavásárlás területén. (A könyvet köszönöm a BOOOK Kiadónak)

Sminkbeszerzés okosan: Eszes neszesszer

És ha a ruhák terén áttérünk a tudatos vásárlásra, akkor a legjobb, ha nem állunk meg itt, hanem a sminkszereinket is igyekszünk átgondoltan beszerezni. Azt mondják, válságos időkben megnő a rúzsok forgalma, hiszen a nők legalább egy-egy ilyen, elérhető aprósággal igyekeznek örömet szerezni maguknak. Sződy-Zétényi Vica könyve, az Eszes neszesszer abban segít, hogy viszonylag kevés ilyen random rúzs (szemfesték, szempillaspirál, púder, stb.) hányódjon céltalanul a sminkes fiókban. Vicával az Anyanet magazin podcastjának felvételén találkoztam, ahol nem meglepő módon a tavaszi megújulás volt a téma. Frankó Ági neszesszerét Vica élő, egyenes adásban nézte át a könyvben leírt szempontok szerint.

eszesneszesszer.JPG

Vica gyakorlott sminkesként pontosan leírja, milyen alap-sminkkészletre van szükségünk, mik azok a sminkszerek, amelyeket mindenképp érdemes megvenni, mit mire használhatunk. Ír a lejárati időkről (kifelé minden fura állagú és illatú cuccal), színtípusokról (kedvenc témám, gondolhatod), sminkeszközökről, vagyis mindarról, amit egy nagyon tudatos smink-bevásárlólista összeállításához érdemes tudni. A beszerzési források kiválasztásában is segít, és abban is, hogy ne csábulj el feleslegesen az „akció” felirat láttán. Sőt, a neszesszered átnézésében is fogja a kezed a könyv, amely tulajdonképpen inkább egy munkafüzet. Kiegészítheted ugyanis a saját jegyzeteiddel, bevásárlólistáddal, beleírhatod a legjobban bevált termékek, árnyalatok nevét is, hogy legközelebb ne kelljen annyit keresgélni. És mivel viszonylag kicsi és kompakt, a táskádba is belefér, amikor ezzel a listával ténylegesen vásárolni indulsz.

Van kérdésed, gondolatod a cikkel kapcsolatban? Mondd el az Élet színesben Facebook oldalán kommentben, mit gondolsz! Az Instagram-oldalamat pedig napi outfit-inspirációkért érdemes bekövetned!

Játssz a stílusoddal:

Judit

 

süti beállítások módosítása