Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

A Pantone erősen indítja 2023-at: itt a Viva Magenta!

2023. január 04. - CsJudit07

A 2022-es jegesen finom Very Pery után a Pantone húzott egy merészet, és egy feltűnő, erőteljes színt választott a 2023-as év színének. Itt a Viva Magenta, valahol a piros és a pink között, felkiáltójelként az utóbbi évek világméretű katyvaszában.

magenta01_unsplash.jpg

A Viva Magenta (18-750) a Pantone szerint az életerő színe, amelyre igen nagy szükségünk van az egyre nagyobb bizonytalanságban. A vörösek családjába tartozó, lilás-bíbor árnyalat egyszerre sugároz erőt, optimizmust, energiát és örömöt. A Pantone szakemberei szerint ez a szín a kísérletezésről, a lázadó szellemről és a magunkra erőltetett korlátok nélküli önkifejezésről is szól - én meg csak annyit tennék, hozzá, hogy akkor itt a helye, az Élet színesben blogon, ahol épp ez az alapfilozófia.

 

A szín, amelyik nem marad észrevétlen

A Pantone Color Institute értelmezése szerint a Viva Magenta épp azt az egyensúlyozást fejezi ki a meleg és a hideg árnyalatok között, ahogy mostanában egyensúlyozunk a digitális és a fizikai világ, a technológia és a természetesség között. Van benne egy nagy adag kirobbanó természet - helló, nyári mediterrán tengerparti növényzet! -, fizikai energia, no és persze buli. Maga a szín arra a bíborvörösre emlékeztet, amit régen a nem túl hízelgő nevű bíbortetű segítségével állítottak elő, és amely ritkasága és értékessége folytán általában valamilyen előkelőség palástján kötött ki a folyamat végén. Ennélfogva pedig mélysége mellett az erőt, a hatalmat, a merészséget is szimbolizálja. Egy Viva Magenta színű ruha vagy kiegészítő nem marad észrevétlen, ebben az árnyalatban nehéz elbújni vagy illemtudóan meghúzódni a sarokban. De ez nem is baj, mert az illemtudó sarokba-húzódás ideje lejárt, nincs mese, oda kell tenni magunkat. Eddig mindig azt mondtam, hogy a jövőt a dühös nők írják. Nekem ez a szín azt üzeni, hogy elkezdhetjük végre a jelent is írni.

 

A Viva Magenta és a színtípusok

Bár a Pantone a meleg és a hideg árnyalatok közötti egyensúlyt hangsúlyozza, azért a Viva magenta első ránézésre mégiscsak egy viszonylag sötét, erőteljes és hűvösbe hajló szín. Vagyis elsősorban a Tél típusoknak áll jól, de a Sötét Ősz típus is szeretni fogja. A Tavasz és Nyár típusoknak sem kell tejlesen lemondaniuk róla, de arcközelben, főleg nagy felületen nekik kevésbé előnyös, Vagyis jobb, ha inkább nadrágot, szoknyát, cipőt, táskát, ékszert szereznek be belőle. (Mellékszál, de most találtam egy hasonló árnyalatú szoknyát a szekrényemben, eléggé örültem neki.)

És akkor jöjjön az inspiráció, mivel és hogyan is érdemes ezt a feltűnő árnyalatot viselni.

Lehet például monokróm szettként, ahol csak a táska visz be más árnyalatokat az outfitbe

 

Statement ékszerekkel is van benne lendület.

 

Egy finoman nőies ruhából is erőteljeset varázsol.

 

De a gót romantikát is nagyon tudja.

 

Más, erőteljes színekkel is jól párosítható.

 

Vagy csak úgy egyszerűen főnököt csinál belőled.

 

Van kérdésed, gondolatod a cikkel kapcsolatban? Mondd el az Élet színesben Facebook oldalán kommentben, mit gondolsz! Az Instagram-oldalamat pedig napi outfit-inspirációkért érdemes bekövetned!

Stílus, tele élettel:

Judit

süti beállítások módosítása