Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Neked való a kapszulagardrób?

2021. március 03. - CsJudit07

A kapszulagardrób mostanában legalább akkora hívószó lett, mint a „szeretettel készült”, vagy a „normális élet”. Tény, hogy alapvetően jó gondolat, vannak jól körülhatárolható előnyei, és sok embernek megkönnyíti az életét. Mégis azt mondom, hogy nem való mindenkinek.

kapszulagardrob_04.jpg

Kezdjük onnan, hogy a kapszulagardrób valóban képes egyszerűbbé tenni az életet. Ha jól van összeállítva, mert ismered a szín- és alkattípusodat, és az életviteledhez, a személyiségedhez is illik a letisztult, kevés, ám jól kiválasztott darabból álló alapruhatár, akkor tényleg rengeteg előnye van.

  • Kis helyen elfér, nem kell a lakásodat gardróbszekrényekkel telezsúfolni.
  • Áttekinthető, mindig tudod, mi tiszta, mit kell kimosni, miből választhatsz. És persze mindig rend van.
  • Időtálló, hiszen általában jó minőségű, „örök divat” ruhákból áll. Mindig elegáns vagy, és sosem tudsz nagyot tévedni
  • Személyre szabott, legalábbis ideális esetben. A te stílusodat, életviteledet, színeidet, alkatodat tükrözi, azt mondja el rólad, amit te szeretnél.
  • Mivel korlátozott mennyiségű ruhából áll, és minden mindenhez megy benne, leegyszerűsíti a választást. Nem fogsz a szekrény előtt tipródni a jól ismert „tele a szekrény, de nincs egy rongyom, amit felvegyek” állapotban. Akár csukott szemmel is kihúzhatsz belőle egy felsőt és egy nadrágot vagy egy szoknyát, tuti, hogy jó lesz az összhatás.

kapszulagardrob_01.jpg

Neked való a kapszulagardrób?

Igen, ha:

  • Van egy- vagy legfeljebb kétféle, jól behatárolható stílusod, ami jól kifejezi az egyéniségedet. Az időd nagy részében ezt a stílust hordod, ritkán vágysz stílusbeli „kirándulásokra”.
  • Nem akarsz túl sok időt tölteni a vásárlással, és szeretnél úgy spórolni, hogy közben minőségi darabokat veszel.
  • Nem akarsz túl sok időt szánni a reggeli öltözködésre, szereted annak biztonságát, hogy egy jól összeválogatott kapszulagardróbbal nem tudsz tévedni.
  • Nem szereted, ha a ruháid túl sok helyet foglalnak, azt viszont annál inkább, ha rend és áttekinthetőség uralkodik a szekrényedben.

De akkor kinek nem való?

Mégis, minden előbb felsorolt előny dacára azt mondom, hogy a kapszulagardrób nem való mindenkinek. Én sem abból öltözködöm, kimondottan élvezem, hogy sok cuccom van. A kapszulagardrób elvét csak utazáskor veszem elő, évente egy hétre, amikor tényleg számít a bőrönd mérete. Hosszú távon inkább feszélyezne, mint segítene.

Van jó pár olyan személyiségtípus, amelyikhez egyszerűen nem illik a „kapszulázás”. Mielőtt elkezdenél lelkiismeret-furdalást érezni amiatt, hogy nem dobáltad ki a fél ruhatáradat, és tele van a szekrény, érdemes átgondolni ezt is. Te vajon tényleg olyan egyéniség vagy, akinek megkönnyítené az életét az áttekinthető, letisztult ruhatár? Vagy inkább csak a divat miatt szeretnéd ezt az egészet?

kapszulagardrob_03.jpg

Nem való neked a kapszulagardrób, ha:

  • Szeretsz kísérletezni a stílusokkal, hol ilyen vagy, hol olyan, mint Pom-Pom. A kiskosztüm ugyanúgy belefér nálad, mint a hippiszoknya, a szakadt farmer ugyanúgy a tiéd, mint a koktélruha. Ez nem feltétlenül kiforratlanság, lehet egyszerűen a változatosság keresése is. Sőt, aki nagyon tudatos, és végképp nem kiforratlan stílusú, az az eklektikus, látszólag össze nem illő darabokból is nagyon tuti összeállításokat tud kihozni. Ez viszont nem való kezdőknek, mert az eklektika és az ízléstelenség között hajszálnyi, mégis óriási a különbség.
  • Nem tudod elképzelni, hogy hetekig 3-4 jól kiválasztott, szép, de mégiscsak korlátozott mennyiségű színt hordj, neked az egész paletta kell – mármint a saját egész palettád (meg amit kölcsönvehetsz a többiből, hogy még több legyen a szín és a lehetőség).
  • Sok cuccal érzed jól magad. Egyszerűen vannak ilyen egyéniségek. Nem mindenki érzi jól magát, ha kevés a ruhája – még akkor sem, ha ez a kevés viszont mind tízpontos. Ennek persze azért érdemes megkeresni a gyökerét, mert néha valamilyen lelki bizonytalanságot takar, de nem feltétlenül. Ha arra jutsz, hogy neked egyszerűen így jó, akkor egy percig se legyen lelkiismeret-furdalásod miatta.
  • Nem bírod a korlátozásokat. Ha te az a típus vagy, aki bármilyen, akár önként vállalt korlátozásból máris a kitörési pontot keresi, akkor egy idő után a kapszulagardróbot is szűkre szabott ketrecnek fogod érezni.
  • Ha hamar elunod a letisztultságot. A letisztult, jól kitalált dolgok ideig-óráig lelkesítenek, de egy idő után untatni kezdenek, és máris kitörnél valahogy a fene nagy tudatosságból, és akár egy teljesen őrült divatirányzatot is kipróbálnál, csak történjen már végre valami, ami nem decens.

kapszulagardrob_02.jpg

Mit csinálj kapszulagardrób helyett?

Először is, vásárolj tudatosan. Ha ismered a színeidet és az alkatodat, akkor eleve leszűkül azoknak a ruhadaraboknak a köre, amit meg akarsz majd venni. Nem azért, mert korlátozod magad, hanem azért, mert egyszerűen sokkal válogatósabb leszel.

Kapszulagardróbtól függetlenül válaszd a jó minőségű darabokat, ez mindenképp hálás dolog. Persze egy-egy „őrület” belefér, de ne csupa „olcsó volt, kellett, megvettem” cuccból álljon a ruhatárad. Ez neked se jó, meg a környezetnek se.

Szettekben gondolkodj. Mielőtt megvennél valamit, gondold végig, mihez fogod felvenni. Ha van jó pár ilyen darab, akkor hajrá. Ha nincs, teljesen új szettet kellene építened az új ruhadarab kedvéért, akkor kétszer is gondold meg. Vagy inkább háromszor.

Selejtezz ésszel. Ami nem kell, ami nem te vagy, ami szakadt, ami elnyűtt, menjen. Amit nem hordtál egy ideje, azt tedd félre, és nézd meg a következő szezonban. Ha be tudod építeni, akkor remek (ástam én már elő rég nem hordott farmerszoknyát a szekrény mélyéről, és azóta is örömmel viselem). Ha kirakod, ami nem illik már a szekrényedbe, és ésszel vásárolsz, egy idő után automatikusan kevesebb lesz a ruhád.

Kísérletezz! Időnként pakold ki a szekrényt, és hozz össze teljesen szokatlan kombinációkat a rendelkezésedre álló ruhákból. Így egyrészt megint kevesebbet vásárolsz, másrészt egy kreatív kalandban is részed lehet.

Mert egyet ne feledj: ez az egész nem arról szól, hogy másoknak megfelelj. Persze, kell a jó első benyomás, de az alap mégis az, hogy te jól érezd magad a bőrödben, a ruhádban. Nem a ruháid száma a lényeg, hanem az, hogy ami rajtad van, téged fejezzen ki. Játssz, mert ez az egész egy nagy játék! És néha merj nyugodtan hibázni is!

Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebook-oldalán!

Legyen színes napod!

Judit

 

Fotók: Unsplash.com,

süti beállítások módosítása