Lélek, stílus, színek: harmóniában kívül-belül

Élet színesben

Élet színesben

Maradj önmagad akkor is, ha otthon ülsz!

2020. április 01. - CsJudit07

Majdnem azt írtam, hogy maradj nő. De nem akarom a felesleges, sztereotipikus elvárásokat erősíteni. Az igazság az, hogy a a nő az kinyúlt macinaciban is nő, nem csak akkor, ha szexis ruciban és tűsarkokon tipeg. A „nő” az egy nem, és nem egy érdemrend, amit megfelelő viselkedéssel kell kiérdemelni.

maradjonmagad01.jpg

Az már más kérdés, hogy hogyan érzi magát az a nő kinyúlt macinaciban. Talán nem járok messze az igazságtól, ha azt írom, hogy egyszer még talán kényelmesen, másodszor még talán megszokottan, de harmadszor már nem annyira jól. Persze ceruzaszoknyás-fehéringes irodai szettben sem kell feszengeni otthon, mert az meg maga a megfelelési kényszer. Szóval inkább maradjunk abban, hogy maradj önmagad, meg amennyire lehet, próbáld megőrizni a lelki épségedet ebben a felkavarodott időben. Ehhez pedig nyugodtan ragadj meg minden olyan apróságot, ami van, aki szerint felszínes, mégis segít rendbe rakni magad kívül is, belül is.

Egyél olyat, ami tényleg táplál

Nagy a kísértés, hogy a karantén ideje a stresszevés ideje is legyen, de ha lehet, akkor érdemes ezt valamennyire fékezni. Ha van időd, kedved hozzá, akkor nyugodtan tanulj új recepteket, tervezd újra az egész táplálkozásod. Nem kell sanyargatni magad, inkább próbálj ki mindenféle olyan újdonságot, amitől formában maradsz – a legjobb salátareceptektől a vega fogásokon keresztül a gyümölcsös édességekig. Tudom, a csoki, meg a chips egyszerűbb, viszont nem csak fizikailag punnyadsz be tőle. És ha már itt tartunk, nem árt otthon is mozgásban maradni – nem csak azért, hogy ne szedj fel mindenféle pluszkilókat, ennek az egésznek messze nem ez a lényege. Sokkal inkább az, hogy az edzés most lelkileg is összetart.

maradjonmagad03.jpg

Rendezd át a ruhatáradat

Szabadidős, sőt, énidős tevékenységnek sem utolsó átválogatni a ruhatáradat, és megnézni, hogy színben, formában, stílusban mely cuccaiddal tudsz még azonosulni, és melyek azok, amelyektől ideje megválni. Nem vagyok híve annak a megoldásnak, hogy amit 1-2 éve nem vettél fel, azt dobd ki (kezdtem én már ruhát 8 év mellőzöttség után újra hordani), de ha valami nagyon a szekrény hátsó részébe került, akkor gondold át, miért. A végén még az is kiderülhet, hogy van egy jó cuccod, amiről eddig nem is vettél tudomást. Ha rendet raktál a szekrényben, kipróbálhatsz néhány új összeállítást is abból, amid van. Nagy felfedezések tudnak ilyenkor születni. Plusz mindez egy filléredbe sem kerül.

maradjonmagad04.jpg

Vesd be, ami otthon van

A szépségügyi készleteket sem árt ilyenkor feltúrni. Ha már újakat nem vásárolhatsz (maradj otthon, ez most tényleg nem a shoppingtúra ideje), vesd be azt, amid van. Ez akkor is érvényes, ha anyukaként most egyszerre vagy házitanító, edző, konyhás, szórakoztató központ, és home office-ban dolgozó nő. Sőt, akkor extrán, mert egyszerűen muszáj egy kis énidőt kiszakítani. (Egyébként nem abszurd helyzet, hogy most, amikor kábé minden a lelassulás és a szűk családdal való minőségi együttlét után kiált, a legtöbben ugyanúgy rohanunk, ahogy eddig, és ugyanúgy, vagy még jobban ömlenek ránk a feladatok?) Szóval jöhet az eddig méltatlanul hanyagolt fürdőgolyó, arckrém, testápoló – jobb terápia egy fáradt estére, mint egy pohár alkohol...

Használd ki a színek erejét!

Ne szürkülj bele az otthonlétbe! Öltözz színesbe, vegyél fel felpörgető pirosat, nyugtató hatású kéket és zöldet, vidám sárgát, vagy akár Barbie-rózsaszínt. Most tényleg nem kell megfelelned senkinek, azt hordd, amitől jobb kedved lesz.

maradjonmagad06.jpg

Az illatok is segíthetnek

Az illatok érzelmekre gyakorolt hatásáról köteteket írtak már össze – a lényeg annyi, hogy a tudatos elme kikerülésével jutnak el az agyba, így nagyon mélyre is képesek benyúlni az érzelmeidbe. Vagyis használd a kedvenc parfümödet, párologtass illóolajat, süss vaníliás, fahéjas sütit (persze azért csak módjával kóstolgasd, lásd fent), vagy merülj el egy forró, illatos fürdőben.

Van kérdésed, gondolatod ezzel kapcsolatban? Gyere, beszélgessünk az Élet színesben Facebok-oldalán!

Legyen színes napod!

Judit
 

Fotók :Unsplash.com

süti beállítások módosítása